OBVESTILO O PODALJŠANJU ZAČASNIH OMEJITEV PRI IZVAJANJU ŠPORTNIH DEJAVNOSTI

Olimpijski komite Slovenije

ČLANICE OKS – ZŠZ

Spoštovani,

Vlada Republike Slovenije je na 119. dopisni seji, dne 5. 11. 2020  odločila, da podaljša ukrepe in omejitve iz odlokov, tudi na področju športa.

Sprejeli so spremembo Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti. Z njo se pri izvajanju tekmovanj v kolektivnih športih v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja športne panoge širi še na vaterpolo in futsal-mali nogomet.

V individualnih športnih panogah pa odlok dodatno določa, da je dovoljeno izvajanje državnih prvenstev za člane in mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Proces športne vadbe je začasno dovoljen športnikom:

  • z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda,
  • poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci:

  • člani istega gospodinjstva,
  • pri individualnih športih, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje,
  • pri športih z največ 6 udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športih je dovoljeno:

  • izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal-mali nogomet ter
  • izvajanje  velikih mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno:

  • V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih prvenstev za člane in velikih mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Za športnike, ki jim je v skladu z zgornjimi dikcijami dovoljeno tekmovati, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

Za izvajanje  treningov in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi in šolske telovadnice.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 kvadratnih metrov.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.

Športniki in strokovni delavci v športu morajo upoštevati vsa navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani.

Za športnike in športne delavce se pri izvajanju športnih dejavnosti iz tega odloka ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Ostanite zdravi!

Športni pozdrav,

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez