Govor predsednika Konjeniške zveze Slovenija na Dnevu kobilarne Lipica← Nazaj

Bogomir Vnučec, predsednik Konjeniške zveze Slovenije je kot častni pokrovitelj Dneva kobilarne Lipica spregovoril pred več kot 10.000 glavo množico

V nedeljo, 14. septembra 2014 je ob vrhuncu turistične sezone Kobilarna Lipica organizirala tradicionalno prireditev »Dan kobilarne Lipica« z gala predstavo Lipiške klasične šole jahanja z gosti.

Častni pokrovitelj je bil Bogomir Vnučec, predsednik konjeniške zveze Slovenije, ki je ob tej priložnosti nagovoril številne visoke goste iz kar sedemnajst veleposlaništev, predstavnike vlade, poslance in druge vabljene goste ter več kot 10.000 obiskovalcev z naslednjimi besedami:

"Spoštovane dame, cenjeni gospodje, spoštovani dr. Boštjan Bizjak  direktor kobilarne, poseben pozdrav tudi vsem zaposlenim v kobilarni Lipica, botrom letošnjih lipicanskih žrebet, ter  vsem dragim obiskovalkam in obiskovalcem današnje prireditve.

Zelo sem počaščen, da vas lahko nagovorim kot častni pokrovitelj Dneva Kobilarne Lipica. Konjeniška zveza Slovenije daje velik pomen mednarodnim tekmovanjem v dresurnem jahanju in vožnji vpreg, ki ju vsako leto prireja Kobilarna Lipica. Zelo smo ponosni da bo Lipica leta 2017 gostila svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg – največje konjeniško tekmovanje v Sloveniji doslej!

Lipica izstopa iz množice konjerejskih in konjeniških centrov, ki so v zadnjih desetletjih zrasli po vsem svetu.

Razlika med njimi in Lipico je v tradiciji, kulturni dediščini in pristopu k šolanju konj.

Lipica in lipicanec sta bila stoletja dragulja v kroni habsburške monarhije. Več kot 400 let je bilo tu vse namenjeno izključno reji konj. Čeprav so na dvoru večkrat razmišljali o selitvi kobilarne bližje Dunaju, a se to ni nikdar zgodilo.

Vedeli so, da lipicanec najbolje odrašča na kraških tleh, saj ga le tu krepita kraška burja in sonce kraškega poletja. Čeprav so morali v času Napoleonovih vojn kar trikrat evakuirati celotno kobilarno, so se lipicanci vedno znova vrnili, skupaj z generacijami konj pa so si sledile generacije konjarjev – očetje, sinovi in njihovi vnuki. Pripadnost Lipici imajo že v genih.

Tudi odnos do konj je bil vedno dostojanstven, saj so bili to lipicanci. Njihova plemenita narava, ponos in temperament so izjemni, zato jim pristaja klasična dresura. Z veliko občutka in tehničnega znanja izbrusi tisto, kar v lipicancu že je, kar je v njem že obstaja. Obenem pa razvija odnos zaupanja med jahačem in konjem, v letih vsakodnevnega treninga.

Zato sta Lipica in lipicanci izjemi, dragoceni v času novih izzivov, sprememb, zunanjega blišča in notranje praznine.

Upam in želim, da bodo še dolgo uživali podporo vas obiskovalcev in vseh, ki vplivajo na pogoje dela Kobilarne Lipica. Konjeniška zveza Slovenije bo tudi v prihodnje podpirala prizadevanja Lipice in njenih uslužbencev na poti, ki se izkazuje za pravilno.

Navsezadnje je Lipica vir naše nacionalne identitete in znak, ki nam kaže pot:

naprej, ponosno, iskrivo in pogumno, kot lipicanci!"