Marcela Krinke Susmelj velika zmagovalka← Nazaj

Švicarka s slovenskim priimkom Marcela Krinke Susmelj je že drugič postala velika zmagovalka v Lipici

Švicarka s slovenskim priimkom Marcela Krinke – Susmelj je z nastopom v Grand prix prostem programu z glasbo 24. maja potrdila svoj status favoritinje na lipiškem mednarodnem tekmovanju v dresurnem jahanju. S svojim najboljšim tekmovalnim konjem Smeyers Molbergom je dosegla 74,926 odstotka točk ter sodnike in publiko prepričala z odlično izvedbo najzahtevnejših figur dresurnega jahanja.

Tako je ponovila zmago iz leta 2012, zlata pa je bila tudi v sobotni tekmi Grand Prix. »Zelo sem zadovoljna z rezultatom, Smeyers Molberg se je zelo dobro odrezal, čeprav se je precej 'ogrel', kar je sicer sodi k njegovemu značaju,« je zadovoljna zmagovalka povedala po svečani podelitvi nagrad.

Dodala je, da je na njeno zmago ponosen tudi njen soprog Ivan Šušmelj, nekdanji jahač Kobilarne Lipica, ki se je leta 1968 kot mlad fant odselil v Švico, si tam ustvaril družino in nadaljeval delo s konji: »Zato je zame, ko pridem v Lipico, tako kot da pridem domov.« Ob zahvali trenerju Tonu de Ridderju pa je pohvalila tudi prireditelje iz Kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije za prizadevnost in dobro organizacijo tekmovanja.

Drugo mesto v prostem programu nivoja Gran Prix je osvojila estonska tekmovalka Greta Püvi s konjem Talent (73,850 %). Tretja je bila zmagovalka lipiškega tekmovanja leta 2013 Elena Sidneva s konjem Romeo Star iz Rusije (73.725 %), ki je letos nastopila v Lipici že 15. leto, zato je poleg čestitk iz rok v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjana Bizjaka prejela spominsko darilo.

Najboljšim tekmovalcem je čestital tudi predsednik  Konjeniške zveze Slovenije Bogomir Vnučec, sicer pa so rezultati treh tekmovalnih dni potrdili odlično pripravljenost najboljših jahačev.

Francoz Alexandre Ayache je zmagi v nalog Grand Prix danes dodal zmago v nalogi Grand Prix Special s konjem Lights of Londonderry ( 68,725 %). V prostem programu z glasbo nivoja Intermediate I je prvo mesto pripadlo Avstrijcu Christianu Schumachu s konjem Diversus (72,450 %), med mladimi jahači pa bil vse tri dni prepričljivo najboljši Avstrijec Oliver Valenta s konjem Valenta's Fantast.

Med mladinci se je zmage v prostem programu z glasbo, tako kot lani, veselila Avstrijka Nicola Louise Ahorner s konjem Robbespiere (72,750 %), medtem ko je v kategoriji najmlajših jahačev s poniji v prostem programu z glasbo sodnike najbolj prepričala njena rojakinja Daria Hohenwarter s ponijem Candyman (73,350 %).

Turnir FEI CDI3*–W/CDIJ/CDIY/CDIP/CDIYH je pritegnil 54 tekmovalcev z več 80 konji iz 17 držav. Naslednje veliko mednarodno tekmovanje se v Kobilarni Lipica obeta v začetku julija, in sicer mednarodno tekmovanje v vožnji vpreg od 2. do 5. julija.

__________________________________________________________________________________

Startne liste in rezultati tekmovanja bodo objavljeni na povezavi http://eventcontent.hippoonline.de/1028/1028zeitplanENG.htm?

Foto: Sibil Slejko