0707372001543234413.JPG

Plemeniti lipicanci← Nazaj

Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje več kot 80 zasebnih rejcev lipicancev, nadaljujeta že tradicionalno dobro sodelovanje. S ciljem dviga kakovosti slovenske reje lipicanca je Klemen Turk, vodja konjereje in konjeništva v Kobilarni Lipica, v soboto v Lipici pripravil strokovno predavanje za slovenske rejce teh plemenitih konj.

Po tem, ko je Klemen Turk, vodja konjereje in konjeništva v Kobilarni Lipica, na povabilo ameriških rejcev opravil strokovno ocenjevanje lipicanskih žrebet, kobil in žrebcev v ZDA, je v soboto, 24. novembra, delil svoje bogato strokovno znanje še s slovenskimi zasebnimi rejci lipicancev.

Za člane Združenja rejcev lipicanca Slovenije je v Lipici pripravil strokovno predavanje in predstavitev o ocenjevanju lipicanskih konj. Zbranim rejcem je izčrpno predstavil vse lastnosti, ki odlikujejo najlepše in najboljše lipicance: od značilnosti pasemskega tipa do izdatnega in lahkotnega gibanja. Kmalu bo namreč čas za strokovno selekcijsko delo in skrben izbor plemenskih kobil in žrebcev, da bo spomladi 2020 - po 11 mesecih brejosti - prišla na svet nova generacija slovenskih lipicancev.

Cilj Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije je, da bodo bodoče generacije temnih lipicanskih žrebet čim bolj kakovostne, da bodo ohranile vse odlične kakovosti lipicanske pasme, obenem pa tudi genetsko raznovrstnost slovenske reje lipicanca. S tem ciljem povezujeta Kobilarno Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije skupen rejski program in dobro sodelovanje, to pa strokovna predavanja še dodatno okrepijo.

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed