Prvi tabor za otroke v osrčju lipiškega posestva← Nazaj

Otroci so v zelenem osrčju lipiškega posestva v dveh terminih preživeli po šest nepozabnih dni

Prvi Poletni počitniški tabor je v zadnjem tednu julija in prvem tednu avgusta pritegnil v Kobilarno Lipica 17 otrok, ki so v zelenem osrčju lipiškega posestva v dveh terminih preživeli po šest nepozabnih dni. Med njimi je bilo tudi deset otrok, ki so se tabora udeležili v okviru humanitarne akcije Konjeniške zveze Slovenije »300 otrok na konja« – pobude, ki je Kobilarno Lipica in Konjeniško zvezo Slovenije z željo po promociji konjeništva povezala že v lanskem letu.

Po tem, ko je oktobra lani v okviru te akcije obiskalo Lipico 48 otrok po izboru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, je letos brezplačno preživelo šest dni v Lipici sedem otrok, ki jim je udeležbo na taboru omogočila Kobilarna Lipica v sodelovanju s Konjeniško zvezo Slovenije in Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

Prvi štirje otroci so se udeležili tabora v prvem terminu, od 27. julija do 1. avgusta, drugi trije pa od 3. do 10. avgusta. V obeh terminih je bil tabor odprt tudi za druge otroke, stare od sedem do sedemnajst let, saj je zasnovan tudi kot tržni produkt Kobilarne Lipica, ki otrokom omogoča igrivo in sproščeno raziskovanje vsakdanjega dela s konji v Lipici.

Tako so otroci pod vodstvom vodje otroških in družinskih programov Kobilarne Lipica Darje Žnidaršič vsak dan - po svojih močeh - sodelovali pri izpustu lipicanskih kobil na pašnike in vodenju lipicancev v izpuste ter spoznavali nego konj od krtačenja do čiščenje kopit.

»Na programu tabora sta bila tudi priprava konj na jahanje in jahanje, saj želimo otrokom približati konjeništvo in njegove pozitivne učinke od učenja dela v skupini, sodelovanja in strpnosti do boljše samopodobe ter spoštovanja sebe in drugih. Obenem pa so ravno otroški programi najboljša naložba v promocijo lipicanca in Kobilarne Lipica,« je pojasnil v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.

»Zelo smo zadovoljni, da smo letos prvič izpeljali Poletni počitniški tabor in otrokom omogočili, da preživijo dva tedna v šotoru, postavljenem v osrednjem delu posestva kobilarne, kjer so med mednarodnimi in nacionalnimi konjeniškimi tekmovanji nastanjeni tekmovalci. Naša želja je, da bi tabor, med katerem bodo otroci pobližje spoznali kobilarno, postal del rednega vsakoletnega poletnega programa Kobilarne Lipica,« je pojasnil strokovni vodja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus.