Sporočilo za javnost 70. letnica KZS← Nazaj

Klavdij Maver, dolgoletni trener je prejemnik posebnega priznanja, ki ga je Konjeniška zveza Slovenije podelila ob 70. letnici svojega delovanja

To soboto se je Konjeniška zveza Slovenije spomnila na začetke svojega 70. letnega neprekinjenega delovanja. Na praznovanju obletnice so poleg priznanja za življenjsko delo, ki ga je prejel dolgoletni trener Klavdij Maver, podelili še druga posebna priznanja, za izjemne športne dosežke, ki so jih prejeli: Miha Tavčar, za zmago na Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg, v disciplini maraton,  Patricio Muente, za zmago na Hamburškem derbyju 2017,  Birgit Fabris Sauer, za zmago na Balkanijadi,  Iza Vele, za zmago v Evropskem pokalu za mlade jahače in Karin Kranjc, za udeležbo na Svetovnem prvenstvu v endurancu za mladince.

KZS je za tekmovalno sezono 2017, v vseh svojih disciplinah; preskakovanje ovir, dresurnem jahanju, eventingu-kombinaciji preskakovanje ovir v naravi in dresurno jahanje, vožnji vpreg, enduracu-vzdržljivostnem jahanju in reiningu-westrn jahanju, podelila tudi plakete najboljšim jahačem, voznikom vpreg, klubom in konjem.

Jožef Klavdij Novak, predsednik Konjeniške zveze Slovenije je ob tej priložnosti povedal: »…Prej sem omenil nekaj imen. Ja, če vemo, kdo smo in od kje prihajamo, tudi vemo, kam gremo. Ponosni moramo biti na naših sedem desetletij, ponosni na dosežke. Zato ne smemo nikoli pozabiti, da je na primer Mojca Koren na Sojki leta 1968 na mednarodnem turnirju v preskakovanju zaprek, po baražu, na višini zaprek 1.80 metra, delila prvo mesto z znanim nemškim tekmovalcem. Ne smemo pozabiti na neverjetno generacijo mladih jahačev, ki so zmagovali v nekdanji Jugoslaviji, pa tudi na mednarodnih tekmovanjih – Matjaž Čik, Eva Zaveršnik, Alenka Keršič, Jože Štiftar, Franc Slavič, Vlado Rančigaj, pa Beltram, pa Irena Drobnič, Tina Slovnik, Tomaž Laufer, Aleš Pevec, pa Alojz Lah, Ladislav Fabris, Dušan Mavec, Stojan Moderc, Igor Maver  in še mnogi, ki so zastopali barve slovenskih klubov in Slovenijo. In nikakor ne smemo pozabiti čudežnega leta 1984, ko se je ekipa lipiških jahačev uvrstila na Olimpijske igre v Los Angelesu«.

Sicer pa je konjeniški šport edini olimpijski šport, ki združuje dva športnika – konja in jahača, katerega uspeh je odvisen od zaupnosti in spoštovanja, ki se je zgradilo med obema in  je šport, v katerem se moški in ženske merijo enakovredno, pod istimi pogoji, do olimpijske ravni in vključno z njo.

Pod okriljem KZS deluje okoli 70 klubov, društev in drugih članov, v katerih je vključenih več kot 10.000 posameznikov. KZS ima letno registriranih več kot 600 tekmovalcev in okoli 800 tekmovalnih konj. Letno se v Sloveniji pod okriljem KZS organizira  številna pomembna mednarodna konjeniška tekmovanja, vključno s Svetovnim prvenstvom in Svetovnimi pokali, državnimi prvenstvi in pokalnimi tekmovanji.

»Danes je predvsem čas za nove heroje, nove zmagovalce, nova čudežna leta, novih zmag in uspehov. Prav v tej dvorani sedite vi, ki ste prihodnost, vi, ki ste nasledniki te bogate dediščine«, je ob zaključku povedal Jožef Klavdij Novak, predsednik Konjeniške zveze Slovenije.