0368672001414736382.jpg

Uspešno drugo tekmovanje v vodenem jahanju← Nazaj

Mladi rejci so na povabilo Slovenskega združenja rejcev ponijev za otroke organizirali drugo tekmovanje v vodenem jahanju.

Tekmovanje je potekalo po Mednarodni razstavi ponijev v Centru konjeniškega športa Celje . Sodnici sta bili Anica Rojec in Nataša Gorišek.

Tribune konjeniškega centra in stojišča ob jahališču so napolnili številni gledalci, ki so prišli spodbujati najmlajše tekmovalce. Teh je bilo kar osemindvajset in so tekmovali s štirinajstimi poniji.

Tekmovanje so ponovno zaznamovale lepo urejene ekipe, dobro pripravljeni jahači ter vodniki in predvsem lepo urejeni poniji. Naloga, izbrati zmagovalne tri v kategoriji Pimp my pony, je bila ponovno zelo težka ter so tako o zmagi odločale podrobnosti.

Na podlagi tekmovalnih kriterijev ( primernost in urejenost ponija ter opreme, postavitev ponija, predstavitev in zajahanje, ocenjevanje jahanja v koraku in kasu – sproščenost, ravnotežje, sed, uporaba dejstev, samostojnost jahača in skupni oz. splošni vtis jahača, vodnika in ponija – harmonija med jahačem, vodnikom in ponijem ter samostojnost jahača) sta sodnici v vsaki skupini jahače razvrstile od prvega do četrtega mesta. Tekmovalci so prejeli kratko obrazložitev sodniških odločitev ter napotke za delo naprej. Prvi trije so bili nagrajeni z medaljami in praktičnimi nagradami spletne trgovine UniHorse.

Veseli nas, da so številni jahači, ki so se v Ljubljani udeležili prvega tekmovanja upoštevali takratne napotke ter se tako sedaj uvrstili na isto mesto ali bolje.

Seveda pa je tudi tokrat bilo nemogoče vse otroke razvrstiti v enake starostne skupine in enak čas jahanja, saj so nekateri poniji in vodniki nastopili trikrat. Tako so nekateri otroci jahali v močnejši konkurenci a sodnici sta glede na zastavljena pravila vodenega jahanja to dejstvo pri končni oceni upoštevali.

Rezultati:

1. skupina
  2. mesto – Elena Milanović, kastrat Bambi in vodnica Nina Skočir, KK Karlo
  3. mesto – Ajda Zupan, kobila ANNE-LOTTE V.D. ALLOYSE HOEVE in vodnica Kalorina Jamnik Cerk
  4. mesto – Lina Malovrh, kastrat Cezi in vodnica Nensi Bangoura, Konjeniško in kulturno društvo Equestrian Resort
  5. mesto – Živa Goršin Fabjan, kobila Victoria V.D. Alloyse Hoeve in vodnica Barbara Turk, SZRP
  6. skupina
  7. mesto – Francesca Vegliach (ITA), kastrat Silver in vodnica Nastia Vrčkovnik, KK Obala
  8. mesto – Lorena Jović, kobila Dora in vodnik Simon Gregorin, KK Sigresa
  9. mesto – Gašper Turk, kobila Victoria V.D. Alloyse Hoeve in vodnica Barbara Turk, SZRP
  10. mesto – Jasna Marija Nüßle, kastrat Cezi in vodnica Nensi Bangoura, Konjeniško in kulturno društvo Equestrian Resort
  11. skupina
  12. mesto – Angelina Prejac, kastrat Bambi in vodnica Nina Skočir, KK Karlo
  13. mesto – Eva Jurak, kobila Dora in vodnik Simon Gregorin, KK Sigresa
  14. mesto – Giorgia Fantini (ITA), kastrat Silver in vodnica Nastia Vrčkovnik, KK Obala
  15. mesto – Larisa Mastnak, kastrat Cezi in vodnica Nensi Bangoura, Konjeniško in kulturno društvo Equestrian Resort
  16. mesto – Tomaž Turk, kobila Victoria V.D. Alloyse Hoeve in vodnica Barbara Turk, SZRP
  17. skupina
  18. mesto – Ajda Hrušovar, kastrat Winner in vodnica Deja Kučer, KK Celje
  19. mesto – Taja Bertoša, kastrat Silver in vodnica Nastia Vrčkovnik, KK Obala
  20. mesto – Karlina Mikek, kobila Myraya in vodnica Karin Dobnikar, KK PIP Ljubljana
  21. mesto – Lara Mrva, kobila Dora in vodnik Simon Gregorin, KK Sigresa
  22. skupina
  23. mesto – Karmen Osvald, kobila Jorunn Fra Gl. Essendrup in vodnica Ana-Marija Rasinger, KK Špik
  24. mesto – Eva Verblač, kobila Ukrajinka in vodnica Tea Kelc, Konjeniško in kulturno društvo Equestrian Resort
  25. mesto – Lucija Mramor, kobila Happy in vodnica Metka Cugelj, KK PIP Ljubljana
  26. mesto – Zoja Ana Marolt, kastrat Vivaldi in vodnica Tajda Bosio, ŠD CKŠC
  27. mesto – Luna Hrušovar, kastrat Winner in vodnica Deja Kučer, KK Celje
  28. skupina
  29. mesto – Veronika Osvald, kastrat Gašper in vodnica Monika Osvald, KK Špik
  30. mesto – Klara Klemenčič, kobila Viva la Mexico in vodnica Nina Zidar Klemenčič, KK PIP Ljubljana
  31. mesto – Maša Vujaklija, kobila Ukrajinka in vodnica Tea Kelc, Mladi rejci
  32. mesto – Nika Matelič, kastrat Vivaldi in vodnica Tajda Bosio, ŠD CKŠC
  33. mesto – Ajda Šrot, kastrat Winner in vodnica Deja Kučer, KK Celje

PIMP MY PONY

Vsi sodelujoči so poskrbeli, da so njihovi poniji bili tudi tokrat lepo urejeni in pripravljeni ter prava paša za oči. Na tokratnem tekmovanju so nalogo izbrati tri najbolje in najlepše urejene ponije prevzeli mladi rejci. Mladi rejci namreč v tej kategoriji sami tekmujejo v sklopu svetovnega prvenstva za mlade rejce in so tako v hudi konkurenci (180 tekmovalcev iz rejsko razvitih držav) na svetovnem prvenstvu 2013 na Švedskem zasedli drugo mesto v urejanju konja.

Na tokratnem drugem tekmovanju za Pimp my pony so imeli mladi rejci zelo težko nalogo. Tako so pri odločitvi o tem kdo si prisluži lento, drugega in prvega spremljevalca  ter zmagovalni naslov, odločale podrobnosti kot so dolžina repa, očiščenost in nega kopit, trdnost spletenih kitk, enakomerna porazdelitev kitk in čopkov. Dosledno postrižena odvečna griva tako okrog kitk kot na repu. Očiščenost svetlih predelov. Ustreznost ureditve ponija glede na tip, rejo oz. pasmo.

Tretje mesto za Ukrajinko

Mladi rejci smo tako na tretje mesto uvrstili Haflinger kobilo Ukrajinko, ki je izmed vseh konjev imela najlepše urejen rep in najbolje spleteno kitko na repu. Pri tem so ustrezno uredili tudi začetek repa tako, da so pravilno porezali odvečno žimo. Imela je urejena in namazana kopita ter je bila v celoti odlično skrtačena. Za ureditev grive so izbrali ustrezno vrsto kite glede na tip in pasmo konja ter je bila kita enakomerno in trdno spletena ter ustrezno urejena in odstranjena odvečna griv. Očiščene so bile nosnice in predeli okrog oči.

»Sparkling« Vivaldi

Prvi spremljevalec oz. na drugo mesto je bil uvrščen Vivaldi. Vivaldi je kljub redkejši grivi in žimi imel primerno dolžino repa in lepo spleteno kito na repu. Dekleta so  zelo lepo uredila kopita in glede na tip konja tudi ustrezno uredila čopiče. Kitke na vratu so bile kljub redki grivi v enakomernih razmikih in trdno spletene ter krajša in odvečna griva lepo postrižena. Nosnice in predel okrog oči je bil očiščen. Deklet so poskrbela, da se je Vivaldi nežno  lesketal v zelenih odtenkih bleščic, ki so nevpadljivo le poudarile njegovo temno dlako. Pri tem seveda niso pozabila na kopita ter si tako prislužila drugo mesto.

Pimp my Cezi

Cezijeva ekipa si je tokrat zaslužila zmago  saj so kljub gosti grivi na majhnem poniju uspeli to grivo enakomerno porazdeliti in trdno splesti kitke. Rep je bil lepo razčesan in krasila ga je lepo spletena kita. Svetli predeli ponija tako noge kot žima so bili dobro oprani. Kopita so bila lepo urejena in premazana s prozornim gelom ter z urejenimi čopiči. Na Cezijevo stegno so dodali majhno zvezdico, ki je lično dopolnila njegov celotni izgled.

Cezi si je tako zaslužil zaboj korenja. Otroci vseh treh izbranih pa knjižno nagrado Revije o konjih.