Revija o konjih, november 2013← Nazaj

V novembrski številki preberite

Intervju: Robert Bombek, državni in pokalni prvak v preskakovanju ovir

»Z letošnjo sezono sem izredno zadovoljen. Prvič v zgodovini Slovenije je konj opravil nastop na državnem prvenstvu brez podrte ovire. To je uspelo Colmini, zato je njena zmaga na državnem prvenstvu še toliko večji uspeh. Vso sezono je bila zanesljiva in konkurenčna, tako mi je uspelo zmagati tudi na treh od šestih tekem za pokal Slovenije, enkrat pa je bila druga, kar nama je prineslo skupno zmago v pokalu,« je o letošnji uspešni sezoni povedal aktualni državni prvak v preskakovanju ovir in zmagovalec državnega prvenstva v članski konkurenci Robert Bombek.

Obiskali smo:

• Seminar Hansa-Jürgena Neuhauserja
  • Vikend odprtih vrat društva za zaščito konj

Tisti, ki redno spremljajo delo Društva za zasšičto konj vedo, da vsako leto v začetku oktobra organiziramo vikend odprtih vrat. Na pomembnem dogodku, ki se odvija v času svetovnega dneva živali (4. oktober), ljudem z namenom predstavimo rešene konje in njihove ne vedno prijazne življenske zgodbe.

• Premiera dokumentarnega filma o Lipici
  • Dnevi Kobilarne Lipica 2013
  • Seminar o vožnji vpreg
  • Spretnostna tekma na Blokah

Praksa:

• Kdaj je čas za upokojitev?
  • Iščemo najstarejšega konja
  • Spoznajte svojega konja, 3. del (Konji in učenje)

Čeprav morda mislite, da svojega konja poznate do obisti, temu najbrž ni tako, saj se lahko od konj vedno znova učimo in spoznavamo podrobnosti njihovih teles in duše. Njihov svet je tako drugačen od našega, da se moramo dodobra potruditi, da bi ga razumeli in z njim sobivali tako, da bo prijetno za oba. Tokrat nas je zanimalo, kako hitro in uspešno se konji učijo in kakšna je naša vloga pri tem.

Veterina: Težave s hrbtom

Bolečine v predelu hrbta so pogost vzrok za slabše delo konj. Lastniki težave s hrbtom ponavadi opazijo ob krtačenju, sedlanju, lonžiranju, pod sedlom ali v sulkiju. Velikokrat so težave nespecifične, zato je težko določiti njihov vzrok. Natančen pregled za to usposobljenega strokovnjaka pripomore k rešitvi problema.

Dresura: DP Slovenije 2013

Tridnevni turnir v dresurnem jahanju, ki je štel za državno prvenstvo, si bomo zapomnili predvsem po velikem številu tekmovalcev vseh starosti, ki so prišli na ljubljanski hipodrom Stožice tudi s sosednje Hrvaške. Organizatorji, člani Športnega društva Titani Ljubljana s predsednico Matejo Trupej, so lahko ponosni, saj to pomeni tudi odlično promocijo za njihovo društvo.

Kasaštvo:

• Šentjernej: Paleta zmagovalcev pod Gorjanci
  • Ljutomer: DP dvoletnih kasačev
  • Ljubljana: V Stožicah nič novega
  • Emmanuelle Morvillers obiskala Slovenijo, 2. del
  • Darja Antolin, odlična kasaška tekmovalka

Endurance: Evropsko prvenstvo v enduranceu

Letošnje odprto evropsko prvenstvo v enduranceu je potekalo na Češkem, na hipodromu Most, kjer je bil štart in cilj tekmovanja. Na pomembnem dogodku je nastopilo kar 87 tekmovalcev, med njimi tudi 5 takšnih, ki v skupnem seštevku posegajo po najvišjih mestih v svetovnem merilu. Francozi so osvojili ekipno zlato, Španec Jaume Punti Dachs s Quranom El Ulmom pa je naziv evropskega prvaka slavil s četrtim mestom. Prva tri so namreč osvojili tekmovalci iz Združenih arabskih emiratov in Bahraina.

Vprege: DP v vožnji vpreg

Vestern:

• Odličen prikaz slovenske reje
  • Vesternska tekma na ranču Ložar

Eventing: Dejan Strgar, mladi up v eventingu

Zgodovina: Streme – izum za vrhunsko jahanje

Reja: Test delovne sposobnosti za hladnokrvne konje

Združenje rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme je v sodelovanju z domačijo Gorc v začetku oktobra organiziralo test delovne sposobnosti za slovenske hladnokrvne konje. Test je potekal na posestvu kmetije Gorc iz Selc pri Dobrniču, kjer so tudi pripravili večino konj. Prijavilo se je devet živali, od tega dva žrebca, preizkus pa so vsi konji opravili s pozitivno oceno. Najbolje je bila ocenjena kobila Olimpijka/Vanessa iz Gorčevega hleva.

Društva:

• ŠKD Bregar
  • KK Lesce
  • Finfarjeva kostanjeva konjenica, KK Pik
  • DKK Sevnica
  • Povorka v Moravčah

V PRIHODNJI ŠTEVILKI
Obiskali smo:
  • Konjeniški sejem v Veroni: znana, a nikoli do konca odkrita zgodba
  • Strokovnjak za dresuro Arthur Kottas ponovno v Sloveniji
  • Zgodba junaka svetovnih aren: Rodrigo Pessoa
Praksa:
  • Spoznajmo svojega konja: telesna govorica
Kasaštvo:
  • Pregled nastopov naših najboljših pri nas in v tujini

REVIJA O KONJIH IZIDE 11. DECEMBRA!