0604662001535379025.JPG

MIHA TAVČAR IN NEŽA ŠARC STA NOVA DRŽAVNA PRVAKA V VOŽNJI VPREG IN DRESURNEM JAHANJU← Nazaj

V Kobilarni Lipica se je, s sodelovanjem Konjeniške zveze Slovenije, uspešno zaključil niz štirih državnih prvenstev. Miha Tavčar se je včeraj s svojimi lipicanci znova veselil lovorike državnega prvaka v vožnji dvovpreg. Na državnem prvenstvu v dresurnem jahanju pa je zmagala Neža Šarc s konjem Aristotilasom.

Najboljši slovenski tekmovalci so pretekli teden nastopili na državnih prvenstvih v vožnji vpreg in dresurnem jahanju v Kobilarni Lipica. Med vozniki dvovpreg se je naziva državnega prvaka veselil voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar, med tekmovalci v dresurnem jahanju pa je zmaga pripadla Neži Šarc s konjem Aristotilasom iz Konjeniškega kluba Ježa pri Ježu.

V vožnji vpreg so tako vse tri medalje državnega prvenstva osvojili vozniki Kobilarne Lipica z lipicanci. Poleg zlatega Mihe Tavčarja je srebro osvojil Klemen Turk, bron pa Marko Memon.

Med tekmovalci v dresurnem jahanju je individualno srebro pripadlo Karmen Belič s kobilo W-CONTESSA U (KK Stožice Ljubljana), tretje mesto pa Nastji Matešič s konjem Maestoso XXXII-8 (KK Velebiro). Ekipne zmage so se veselili v Konjeniškem klubu Stožice Ljubljana, za katerega sta nastopili Vesna Bitenc s kobilo Antiopa in Karmen Belič s kobilo Athene.

Vsi tekmovalci in člani ekip so na državnih prvenstvih poleg predstavitve svojega znanja in partnerskega odnosa s konji doživeli preizkušnjo zaradi vremenskih razmer, ki so jo v petek in soboto kljub dežju športno prestali v tekmovalnem duhu.

Včeraj pa vremenske razmere niso bile primerne za nadaljevanje tekmovanja. Zato sta sodniška zbora obeh tekmovanj sprejela odločitev, da za državno prvenstvo v vožnji vpreg štejejo sobotni rezultati dresurne in spretnostne vožnje, za individualno razvrstitev v dresurnem jahanju pa rezultati petkove naloge.

Tako se je v Lipici – kot rezultat dobrega sodelovanja med Kobilarno Lipica in Konjeniško zvezo Slovenije (KZS) – uspešno zaključil niz štirih državnih prvenstev. Kobilarna Lipica je namreč skupaj s KZS letos prvič organizirala državna prvenstva v vseh konjeniških disciplinah, ki se razvijajo v Sloveniji: preskakovanju ovir, endurancu, dresurnem jahanju in vožnji vpreg.

Na zelenem posestvu Kobilarne Lipica z več kot 300 belimi lipicanci se prijetno in sproščeno vzdušje konjeniških tekmovanj znova obeta od 28. do 30. septembra, na Finalu Pokala Slovenije v preskakovanju ovir in Državnem prvenstvu v preskakovanju ovir za mlade konje. Privlačno prireditev bo spremljal vabljiv program doživetij in kulinaričnih razvajanj, prav posebej namenjen družinam z otroki.

Foto: Sibil Slejko

Vsi rezultati tekmovanj so vam na voljo na povezavi www.konj-zveza.org/sl/news-list/