Otvoritev SP v vožnji vpreg Lipica 2017← Nazaj

Danes se je odprlo Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg »Lipica 2017«

Kobilarno Lipica gosti 82 najboljših voznikov iz 23. držav sveta, ki se bodo do nedelje, 24. septembra, potegovali za naslov svetovnega prvaka. Slovenske barve zastopajo trije tekmovalci z lipicanci, in sicer Klemen Turk, Miha Tavčar in Mitja Mahorčič.

Pred otvoritvijo se je z našimi reprezentanti in spremstvom srečal predsednik Konjeniške zveze Slovenije Jožef Klavdij Novak. Predsednik se je seznanil še z zadnjimi pripravami pred tekmovanjem in naši ekipi zaželel uspešno tekmovanje.

Po končanem srečanju z reprezentanti si je predsednik ogledal prizorišče svetovnega prvenstva in ob otvoritvi nagovoril vse sodelujoče: »V veliko veselje mi je, da vam lahko v imenu Konjeniške zveze Slovenije (KZS) izrečem dobrodošlico v Lipici, rojstnem kraju lipicanca. Še posebej sem ponosen, da se FEI Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg, eno najpomembnejših konjeniških tekmovanj, pri nas odvija letos, ob 70. obletnici Konjeniške zveze Slovenije.

Vožnja vpreg je ena od najstarejših konjeniških disciplin in ji lahko sledimo vse do antike. Povezujemo jo z vrednotami, ki so skupne vsem športnim panogam: pogum, trdno delo, odrekanje in disciplina. Pa vendar je konjeniški šport edini, ki združuje dva športnika – konja in človeka. Tekmovalni uspeh je mogoče zagotoviti le z medsebojnim zaupanjem in spoštovanjem, ki se je zgradilo med obema.

Prepričan sem, da bo vzdušje v Lipici odlično: v tem prelepem okolju bodo nastopili najboljši med najboljšimi in se potegovali za zmago na tem prestižnem dogodku – naslov svetovnega prvaka v vožnji dvovpreg.

Ob tej priložnosti bi se rad iskreno zahvalil organizatorjem, kolektivu Kobilarne Lipica, predanim prostovoljcem ter uradnemu osebju, sponzorjem in predstavnikom medijev pa seveda tudi občinstvu, ki s svojo prisotnostjo izkazuje podporo vsem sodelujočim.

Vsem tekmovalcem želim uspešno in prijetno tekmovanje v duhu prijateljstva in solidarnosti.«, je povedal Jožef Klavdij Novak.

- - - - - - - - - -

It is my great pleasure to be able to welcome you, on behalf of the Equestrian Federation of Slovenia, in Lipica, the fatherland of the Lipizzaner.

I am especially honoured by the fact that the FEI World Pairs Driving Championship, one of the most important equestrian events, goes hand in hand with the celebration of the 70th anniversary of the Equestrian Federation of Slovenia.

Pairs driving represent one of the oldest equestrian disciplines and can be tracked to the Roman times. It is associated with values common to all sports: courage, effort, performance, and discipline. However, equestrian sport is the only one to combine two athletes – the horse and the man. Successful competition can only be guaranteed by mutual trust and respect between the two of them.

I am thoroughly convinced that an extraordinary atmosphere will reign here in Lipica: the best of the best will be participating in this wonderful place, competing for the victory at this prestigious event – the title of the World Champion in Pairs Driving.

At this occasion, I would like to express my deepest thanks to the organisers, the employees of the Lipica Stud Farm, the hardworking volunteers as well as the the officials, sponsors, and the media. Undoubtedly, a great thank you goes to all the visitors who will express their support to all the participants.

I wish a successful and enjoyable participation to all contestants. May the championship be conducted in the spirit of friendship and teamwork!

Jožef Klavdij Novak
President of the Equestrian Federation of Slovenia