Celje 2014 CSIO***W Pokal narodov← Nazaj

Konjeniška zveza Slovenije je predstavila slovensko člansko reprezentanco v preskakovanju ovir

V ponedeljek, 28.4.2014 je na novinarski konferenci Konjeniška zveza Slovenije - KZS predstavila slovensko člansko reprezentanco v preskakovanju ovir, ki bo nastopila na uglednem mednarodnem tekmovanju CSIO***W »Pokal narodov« v Celju.

Na novinarski konferenci, ki jo je vodil Ivo Milovanovič, je predsednik KZS  Bogomir Vnučec  predstavil delovanje KZS. KZS je strokovna športna organizacija, ki združuje konjeniške klube, društva in rejska združenja ter turistične kmetije s konjeniško dejavnostjo.

Bogomir Vnučec je izpostavil, da pod okriljem Konjeniške zveze Slovenije deluje šest konjeniških športnih disciplin, in sicer tri olimpijske discipline: preskakovanje zaprek, dresurno jahanje in eventing (kombinacija preskakovanja ovir, preskakovanja ovir v naravi in dresurnega jahanja), ki sodi med najstarejšo olimpijsko disciplino v konjeništvu ter ostale discipline: vožnja vpreg, endurance (vzdržljivostno jahanje) in reining  (westren jahanje).

Konjeniška zveza Slovenije združuje 69 klubov in društev v katerih je vključenih okoli 8.500 posameznikov. Letno ima KZS okoli 580 registriranih tekmovalcev, več kot 800 registriranih tekmovalnih konj in blizu 200 licenciranih strokovnih kadrov. Vnučec je tudi omenil vrednote in posebnosti KZS in konjeniškega športa ter omenil, da se pod okriljem KZS v Sloveniji letno organizira okoli 50 konjeniških športnih dogodkov v vseh disciplinah, kar znaša blizu 100 tekmovalnih dni. V letu 2014 se bo organiziralo tudi osem mednarodnih tekmovanj, od tega tri tekmovanja za svetovni pokal.

Eno izmed pomembnejših tekmovanj v letu 2014 se bo odvijalo od 1. do 4.5.2014 v Centru konjeniškega športa Celje. Gre za tekmovanje CSIO***W. Kot je omenil predsednik KZS Bogomir Vnučec, je Slovenija tovrstno tekmovanje že gostila, in sicer pred štirimi leti v Lipici. Na tokratnem CSIO v Celju bo sodelovalo 12 ekip, ki si bodo prizadevale opraviti kvalifikacijsko normo za udeležbo na Svetovnih konjeniških igrah, ki bodo letos v Normandiji v Franciji. V nadaljevanju je predstavnik organizatorja CSIO***W Celje Hugo Bosio ml. predstavil organizacijo, program in posebnosti Centra konjeniškega športa, ki sodi med najsodobnejše v tem delu Evrope. Več informacij najdete na: http://www.csio.si/?lang=&option=intro_page

Tekmovanje v Celju je tudi odlična priložnost za slovensko člansko ekipo, saj so naši tekmovalci in njihovi konji v dobri formi  in imajo realne možnosti, da dosežejo kvalifikacije za nastop na največjih tekmovanjih. Zato je KZS namenila posebno pozornost pri sestavi ekipe, ki jo bo vodil Hugo Bosio. Hugo Bosio je poleg priprav ekipe na CSIO Celje omenil tudi željo, da se reprezentanca uvrsti med prvih šest ekip.

Slovenijo bodo na CSIO***W zastopali: Robert Bombek s Colmino, Tomaž Laufer s Heart Stealerjem, Lidija Grum s Fragile van't Meulenhof in Urh Bauman s Corianom Carthagom.

Reprezentanti so povedali, da so se dobro pripravljali in na nekaterih dosedanjih tekmovanjih v tujini pokazali odlično formo. Optimistično zrejo v prihodnja tekmovanja, saj ocenjujejo, da v Sloveniji že dolgo let nismo imeli ekipe, ki bi se lahko udeležila največjih tekmovanj.

Ekipi želimo uspešne nastope in upamo, da bo domače prizorišče in publika dodatna spodbuda, da dosežejo svoje cilje.