Rezultati Državnega prvenstva v preskakovanju ovir 2019← Nazaj

V nedeljo smo dobili nove državne prvake v preskakovanju ovir.

Urh Bauman je v nedeljo dokazal, da je s sedemletnim konjem holštajnske pasme Larisal najboljši tekmovalec državnega prvenstva v preskakovanju ovir. Z odličnim nastopom na kar 150 centimetrov visokih ovirah je navdušil občinstvo na hipodromu v Lipici in prepričljivo osvojil lovoriko državnega prvaka v članski konkurenci. Na treh tekmah državnega prvenstva je podrl le eno oviro, kar mu je prineslo štiri kazenske točke in prvo mesto. »Larisal je res izjemen konj. Danes je bil najmlajši konj v članski konkurenci, ima le sedem let, vendar menim, da je trenutno najboljši konj v Sloveniji, zato tudi ta uspeh,« je po svečani podelitvi nagrad pojasnil novi državni prvak Urh Bauman, ki sicer trenira v domačem Mariboru.

Drugo mesto je osvojil Primož Rifelj s konjem Chamberlain iz Konjeniškega kluba Suprinn z rezultatom 24,62 točke. Tretje mesto pa je osvojila Tajda Bossio s konjem Londonkor iz Športnega društva Konjeniški center Celje in rezultatom 26,27 točke, saj je konjeniški šport edina olimpijska disciplina, v kateri tekmovalci in tekmovalke nastopajo skupaj, v enotni kategoriji. Kot veleva tradicija, sta srebrni Primož Rifelj in bronasta Tajda Bossio novega državnega prvaka - po tem, ko sta mu čestitala - odnesla vse do vodne ovire, kjer je doživel vodni krst.

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir, ki je v Lipico pritegnilo 135 jahačev z več kot 180 konji, je prineslo tudi nove državne prvake v ostalih kategorijah. V kategoriji mladih jahačev U25 se je naziva veselila Tanit Baukman s kobilo Copacabana, srebrna pa je bila Neja Bevc s konjem Cambo, obe iz KK Karlo Maribor.

Med mladinci je lovoriko osvojila Anthea Lorber s kobilo Catarina (KK Velenje), druga je bila Ajda Ušen s konjem Diamante (KK Slovenj Gradec), tretja pa Pina Hrovat Svetičič s konjem JUMBO AN INN ŠPED-AGENC d.o.o. (ŠD Titani Ljubljana). Med mlajšimi mladinci se je zmage veselila Ela Železnik s konjem Casscolatrio, medtem ko je bil drugi Mihael Kovačič mlajši s konjem Ali (oba KK Karlo Maribor), tretja pa Katarina Julija Pipan s kobilo Wiktorija (KK PIP Ljubljana).

Med otroki je prvo mesto osvojila Angelina Prejac s konjem Espesial (KK Karlo Maribor), drugo mesto Lia Gerjevič s konjem Casimir de la Pomme, tretje mesto pa je pripadlo Nike Gruden s konjem ILH Quintero (obe ŠD Titani Ljubljana).

Med amaterji je bila najuspešnejša Brina Sanda s konjem Hollande de Muze B (KK Velenje), druga Tjaša Zaplotnik z Mefistom (KK PIP Ljubljana) in tretja Iza Štrumbelj Oblak s konjem Giandretti Ryal K (KK Velenje).

Vse rezultate najdete tukaj.

Z državnim prvenstvom v preskakovanju ovir se je začel niz kar treh državnih prvenstev, ki bodo do jeseni prinesla pestro dogajanje na hipodrom v Lipici. 31. avgusta in 1. septembra bodo pomerili svoje moči najboljši vozniki vpreg, od 20. do 22. septembra pa bo sledilo državno prvenstvo v dresurnem jahanju. Državna prvenstva prirejata Konjeniška zveza Slovenije in Kobilarna Lipica.

Ljubitelji konjeniškega športa bodo lahko v prihodnjih mesecih spremljali slovenske tekmovalce tudi na evropskih in svetovnih prvenstvih. Tekmovalka v dresurnem jahanju Polona Kalan in tekmovalec v preskakovanju ovir Andrej Pavlovič sta namreč uspešno opravila kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo v Rotterdamu na Nizozemskem od 19. do 25. avgusta. Voznika Kobilarne Lipica Klemen Turk in Miha Tavčar – aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji – pa bosta od 11. do 15. septembra z lipicanci ponesla slovenske barve na svetovno prvenstvo v vožnji vpreg, ki bo v nemškem Drebkau.

Foto: Calisto M