V Lipici največji dosežek vseh časov za Slovenijo v konjeniškem športu← Nazaj

Na FEI Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg 2017 v Lipici – največji dosežek vseh časov za Slovenijo v konjeniškem športu

Včeraj se je naziva skupnega svetovnega prvaka (v seštevku vseh disciplin) veselil mlad, le dvajsetletni madžarski voznik Martin Hölle. Srebro je osvojil Sebastian Warneck (Nemčija), bron pa Beat Schenk (Švica).

Z zmago Mihe Tavčarja v sobotnem maratonu je Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg 2017 prineslo Sloveniji najboljši rezultat v konjeniškem športu doslej. Po tem, ko je Miha Tavčar postal svetovni prvak v najbolj zahtevnem in adrenalinskem maratonu, se je včeraj veselil še desetega mesta v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva. Visoko v zrak je dvignil tudi pokal za najboljšega voznika z lipicanci, ki mu ga je podelila Mednarodna lipicanska zveza.

Tako je dosegel najboljši rezultat slovenskih voznikov na svetovnih prvenstvih doslej, enak izjemen rezultat je dosegla tudi slovenska ekipa, ki je osvojila deveto mesto. Z lipicanci sta za Slovenijo tekmovala tudi Klemen Turk in Mitja Mahorčič s podporo francoskega trenerja Benjamina Aillauda in vodje ekipe Igorja Ujčiča Vrhovnika.

Svetovni prvak v maratonu Miha Tavčar je po zaključku tekmovanja povedal: »Postati svetovni prvak v maratonu - to je nekaj najlepšega. Tu so bili navijači, navijali so zame in me spodbujali. Ko sem pred leti začel, si nisem nikoli mislil, da bom prišel na ta nivo, sedaj, z ekipo, pa se to da.«

Zlato v maratonu pomeni tudi promocijo lipicanca v svetovnem merilu, je poudaril Tavčar: »Dokazali smo, da so lipicanci dobri za vprežni šport, vsaj za maraton so najboljši. Z njimi bomo delali še naprej in prepričan sem, da bodo dosegli še veliko uspehov na svetovnem nivoju.«

Svetovni prvak (skupni razvrstitvi v) v vožnji dvovpreg je postal mlad, le dvajsetletni madžarski voznik Martin Hölle.  V zahtevnih, deževnih pogojih je srebro pred številnimi gledalci v Lipici osvojil nemški voznik Sebastian Warneck, bron pa Beat Schenk iz Švice, ki je za maraton in spretnostno vožnjo vpregel tudi enega lipicanca. V ekipni razvrstitvi je slavila Madžarska pred Nemčijo in Francijo.

Z rezultati je bil zadovoljen tudi predsednik Konjeniške zveze Slovenije Jožef Klavdij Novak: »Lipiško Svetovno prvenstvo je postreglo s kar nekaj rekordi in presežki. Imeli smo največ udeleženih držav, največ tekmovalnih konj in tekmovalcev. Zato je še toliko bolj sladka zmaga Mihe Tavčarja v disciplini maraton in tudi končno 10. mesto. Rezultat vseh naših reprezentantov in celotne ekipe je dokaz, da se z dolgoročnim načrtnim in vztrajnim delom lahko,  tudi v konjeniškem športu, kosamo z najboljšimi na svetu. Konjeniška zveza Slovenije si bo tudi v prihodnje prizadevala ustvarjati čim boljše pogoje za razvoj vseh konjeniških športnih disciplin«

Z množičnim obiskom Svetovnega prvenstva je bila zadovoljna tudi direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja: »To je bil največji konjeniški dogodek v zgodovini Slovenije - edinstven dogodek z izredno logistiko, Lipica pa se je z njim postavila na zemljevid konjeniških centrov v svetovnem merilu. Organizacija je bila izpeljana zelo dobro, brezhibno, prvo mesto Mihe Tavčarja v maratonu pa je samo potrdilo izjemnost tega dogodka. S tem odličnim rezultatom smo postavili nadaljnje temelje za razvoj tega športa - in kar je še pomembnejše – s tem se je začel lipicanec ponovno uvrščati v vrh športnih tekmovanj in konj.«

Konjeniška zveza Slovenije in Kobilarna Lipica si po prenovi hipodroma in uspešni izvedbi svetovnega prvenstva ponovno želita organizacije pomembnih konjeniških tekmovanj v vseh disciplina, ki jih združuje Konjeniška zveza Slovenije.

Startne liste in rezultati:

Foto: Sibil Slejko in arhiv KZS