Dresurno jahanje

Cilj dresure je razvoj konja v zadovoljnega športnika preko harmonične vzgoje. Rezultat tega je, da postane konj miren, lahkoten, sproščen in okreten, poleg tega pa še zaupljiv, pozoren in prizadeven in tako ustvarja popolno medsebojno razumevanje s svojim jahačem.

1. Te kvalitete se kažejo v naslednjem:
– Svoboda in pravilnost hodov.
– Harmonija, lahkotnost in neprisiljenost gibanj.
– Lahkotnost prednjega dela in angažiranost zadnjega dela telesa, ki izhaja iz živahnega zamaha.
– Poslušnost na brzdo, poslušnost ter propustnost, brez napetosti ali upornosti.

2. Konj na ta način daje vtis, da dela, kar se zahteva od njega, sam od sebe. Zaupljiv in pozoren rad uboga zahteve svojega jahača, pri tem pa ostane popolnoma izravnan v vseh gibanjih na ravnih stezah ter se tudi krivi na krivih linijah.

3. Korak je pravilen, svoboden in neprisiljen. Kas je svoboden, sproščen, pravilen in aktiven. Galop je zbran, lahkoten in uravnotežen. Zadnje noge ne smejo biti neaktivne ali lene. Odreagirati mora na najmanjši znak jahača in s tem da življenje in duha v celotno telo.

4. Zaradi svojega vedno prisotnega zamaha in zaradi gibčnosti svojih sklepov, ki jih nikdar ne hromi kak upor, uboga rad in brez oklevanja, mirno in natančno različne vrste dejstev, pri tem pa ostaja v naravnem in skladnem telesnem in duševnem ravnovesju.

5. V vsem svojem delu, vključno tudi kadar stoji na mestu, mora konj biti “v roki”- v naslonu. Pravimo, da je konj “v roki” (v naslonu), ko je njegov vrat bolj ali manj privzdignjen in zaobljen v skladu s stopnjo dresure in se prilagaja iztegnjenosti in zbranosti hoda ter sprejema lahkoten in mehak kontakt z brzdo v popolni sproščenosti. Glava mora ostati mirna in praviloma mora biti čelna linija rahlo pred vertikalo, tilnik mora biti mehak in tvori najvišjo točko vratu, pri tem pa konj ne kaže nobenega odpora jahaču.

6. Kadenca se kaže v kasu in galopu ter je izraz prave harmonije, ki jo kaže konj pri živem, enakomernem gibanju naprej, z zamahom in v ravnotežju. Kadenca mora biti ohranjena v vseh različnih vajah v kasu in galopu ter v vseh različicah teh hodov.

7. Pravilnost hodov je osnova dresurnega jahanja.