Eventing

Eventing je nad vse zanimiva in raznolika olimpijska disciplina, ki združuje tri preizkuse: dresura, preskakovanje ovir in terensko jahanje (cross-country). Gre za skupek vsestranskega ujemanja jahača in konja, zato velja za kraljevo konjeniško disciplino.

Eventing združuje vse jahalne spretnosti, zato jahači uživajo v pestrih treningih in tekmovanjih.

Cross-country ustvarja močno vez med jahačem in konjem, saj ima konj gibanje po naravi zapisano v genih. Ta vez gradi zaupanje in povečuje zadovoljstvo v njuni medsebojni harmoniji. Jahanje crosscountrya nam omogoča, da naravo in okolje doživimo na zares poseben način.

Tekmovanje v dresuri, preskakovanju ovir in terenskem jahanju ponuja priložnost za razvijanje različnih spretnosti in znanj, kar jahačem omogoča nenehno učenje in napredovanje. Bistvo sožitja jahača in konja se izkaže, ko znanja in spretnosti, pridobljene pri eni disciplini, dopolnjujejo tudi druge discipline. Številni parkuraši tako povedo, da konj, ki uspešno pregalopira cross-country progo, povsem drugače pokriva teren tudi v parkurju.

Eventing ne stremi k vrhunski specializaciji samo za določeno disciplino, zato so treningi in tekmovanja za konja bolj sproščeni. Tako pravilno pripravljen konj izrazi olajšanje po uspešno opravljeni dresuri, deli zadovoljstvo z jahačem po uspešno opravljenem parkurju, vendar pravo radost konj pokaže jahaču po krosu, ko uspešno prepotuje pot skozi naravo. Tako sestavljena zgodba se imenuje eventing in jo gradimo z vizijo, da prinese zadovoljstvo konju in s tem tudi radost človeku. V tej edinstveni trikotni interakciji med konjem, naravo in človekom dosežemo najvišjo stopnjo povezanosti med jahačem in konjem.

S trdim delom in predanostjo lahko jahači v eventingu dosežejo velik napredek. Ker je pri tem potrebno več vloženega truda, daje to tudi občutek večjega zadovoljstva in ponosa.

Eventing spodbuja celostno obvladovanje konja na vseh področjih, zato jahači pridobivajo obsežno konjeniško znanje ter doživljajo kompleksno osebno rast, ki jim krepi samozavest za celotno konjeniško udejstvovanje.

Jahači, ki se posvečajo eventingu, so prijateljsko povezani, si izmenjujejo izkušnje, znanje in nudijo podporo, kar prispeva k občutku pripadnosti, solidarnosti in razvijanju športnega duha.

Eventing je disciplina, ki je prava za jahače, ki imajo konje v krvi. Zahteva veliko treninga, odrekanja in predanosti, vendar pa so doživetja, ki jih prinaša, tako konju kot jahaču edinstvena in prinašajo neprecenljive užitke.