Tekmovalni klubi in jahalne šole

Če želite vstopiti v ta prečudoviti šport, so konjeniški klubi in jahalne šole, ki delujejo pod okriljem KZS, pravi naslov. Z izvajanjem različnih programov za otroke, mladino in odrasle vas usposobljeni jahalni učitelji popeljejo v šport na strokoven in varen način, vam zagotavljajo vso potrebno podporo, hkrati pa vam klubi in šole dajo občutek pripadnosti.

Dejstvo, da so učitelji usposobljeni in imajo veljavno licenco KZS pomeni, da so se usposabljali v javnoveljavnih programih usposabljanja, ki jih izvaja KZS in so potrjeni s strani Ministrstva za znanost, izobraževanje in šport. Tekom usposabljanja so pridobili in utrdili različna znanja s področja športnega treniranja, psihologije, telesne priprave, pedagogike, veterine, prehrane konj, predvsem pa s področja učenja jahanja in treninga konj. To pomeni, da obvladajo področje svojega dela, pomeni pa tudi, da se redno izobražujejo in nadgrajujejo svoje znanje. Seznam usposobljenih strokovnih delavcev v konjeništvu najdete na povezavi…

V konjeniških klubih in jahalnih šolah vas popeljejo od začetnih korakov na konju do znanja, ki vam zadostuje za rekreativno jahanje v maneži ali varno in udobno jahanje v naravi. Opravite lahko tudi prve jahalne izpite in se udeležite šolskih tekmovanj. Če sodite med tiste bolj ambiciozne jahače, vam pomagajo vstopiti tudi v tekmovalni šport.

Ni pomembno, kakšen je vaš cilj – najprej se je potrebno dobro naučiti osnov. In te vam bodo najbolje podali v dobri jahalni šoli, ki ima na voljo pravilno izšolane konje in izkušene učitelje.

Pri izbiri je pomembno tudi to, ali so konji primerno hranjeni in oskrbovani. Če vidimo, da so konji suhi in zanemarjeni, z neurejenimi kopiti stojijo v lastnih iztrebkih, se bojijo stika z ljudmi ali kažejo agresivno obnašanje, potem se raje odločimo za drugo šolo, kjer svoje konje spoštujejo in jih ne dojemajo le kot sredstvo za doseganje zaslužka. Šolski konji so za dobro jahalno šolo neprecenljivi in tam jih kot take tudi obravnavajo.

Jahamo lahko v skupini ali samostojno, v maneži, pokriti jahalnici ali zunaj v naravi. Pri tem nismo omejeni niti z letnimi časi, niti s starostjo. Čeprav lahko jahamo v vseh življenjskih obdobjih, pa se pouk otrok, mladine in odraslih med seboj razlikuje. V dobri jahalni šoli bodo znali ure jahanja prilagoditi ciljni skupini.