Za rekreativce

Jahanje kot način preživljanja prostega časa

Jahanje je šport, s katerim se lahko ukvarjamo vse življenje. Pri jahanju nista potrebni velika fizična moč in izjemna gibljivost, pač pa zelo dobra telesna koordinacija in redna vadba.

Jahanje ponuja pestro paleto aktivnosti za vsakogar. Na konjevem hrbtu lahko čudovito zaključimo naporen dan, preživet v šoli ali službi. Stik s konjem sprošča in pomirja. Jahanje spodbuja tudi osebnostni in socialni razvoj. Otroci in mladina se s skrbjo za konja učijo odgovornosti, strpnosti in discipline, hkrati pa se z gibanjem na in ob konju razvijata ravnotežje in fina motorika. Je edini šport, kjer se najprej učimo pravilno sporazumevati z drugim živim bitjem in nato z njim treniramo v pravem partnerstvu.

Konjeniški klubi in jahalne šole – vstopna točka v konjeništvo

Če želite vstopiti v ta prečudoviti šport, so konjeniški klubi in jahalne šole, ki delujejo pod okriljem KZS, pravi naslov. Z izvajanjem različnih programov za otroke, mladino in odrasle vas usposobljeni jahalni učitelji popeljejo v šport na strokoven in varen način, vam zagotavljajo vso potrebno podporo, hkrati pa vam klubi in šole dajo občutek pripadnosti.

Jahanje za otroke

Na kaj morate biti pozorni starši, ko se otrok navduši za konje?

Vaš otrok se je navdušil za konje – ves čas govori o njih, jih riše, sobo ima polno njihovih slik, na sprehodu pa morate obvezno mimo sosedovega pašnika ali hleva bližnje jahalne šole. No, verjetno se je ob nekem srečanju s konji okužil s konjskim virusom. Ta sicer ni nevaren, nas pa hitro zasvoji.

Jahanje za mladino

Šport ali rekreacija?

Nekoliko večji otroci in mladina so že sposobni bolj intenzivnega napredka, saj imajo visoko stopnjo dojemanja, pa tudi telesno so dokaj sposobni. To je tudi obdobje, ko lahko mlade usmerjamo v tekmovalni šport, če si tega želijo. Za takšne jahače bodo dobro poskrbeli v tekmovalnih klubih KZS. Tudi tu je veliko odvisno od posameznika, saj si vsak išče svojo pot in prostor v konjeništvu.

Jahanje za odrasle

Redni jahači, povratniki in starejši začetniki

Jahanje je unikaten šport še na enem področju – na velikih tekmovanjih lahko vidimo tekmovalce v starosti 60 in več let, kar je v drugih športnih panogah nepredstavljivo.

Jahamo lahko celo življenje. Marsikdo prične že v mladosti in na tak aIi drugačen način ostane v stiku s konji in jahanjem tudi daleč v svojo odraslo dobo. Povratniki so tisti jahači, ki so nekoč že jahali, pa jih je pot življenja odnesla drugam, zdaj pa bi radi spet obnovili svoje znanje. Njihovo znanje iz preteklosti je lahko prednost, saj predstavlja solidno osnovo za napredek. Cilj takšnih jahačev je predvsem varno jahanje, dobro počutje na konjskem hrbtu ter dobro razumevanje s konjem.