Reining

Reining je disciplina western jahanja kjer jahač vodi konja skozi natančno določen vzorec, ki je sestavljen iz krogov, spinov ( obrat za 360 stopinj) in stopov. Reining pogosto imenujejo  western različica dresurnega jahanja, pri kateri se od konja zahteva odzivnost in sklajenost z jahačem. Dejstva ki se uporablja pri izvajanju manevrov  pa ne smejo biti izrazita oz. morajo biti minimalna. Konj mora zvesti vzorec sproščeno, kontrolirano, brez upiranja in tekoče. Na nastopu je sevda predpisana uporaba ustrezne opreme kot so srajica z dolgimi rokavi, klobuk, dovoljene brzde

Reining vzorci vsebujejo povprečno osem manevrov, ki jih ocenjujejo sodniki.Krogi: konj mora izvesti najmanj dva hitra kroga v galopu in enega manjšega pri čemer je pomemben upočasnitev oz. razlika v hitrosti veliki hitri-počasni mali krog.

Leteča menjava: konj mora izvesti menjavo galopa točno v centru maneže le ta pa mora biti tekoča hitra in natančna.Drseči stop: Pri drsečem stopu se ocenjuje ravna linija imenovana rundown pospeševanje v galopu in na koncu drseči stop, kjer konj z zadnjima nogama drsi po za to ustrezni podlagi. Ocenjuje se celoten manever in ne sama dolžina stopa.

Odstopanje (back):  konj mora izvesti tekoče odstopanje naravnost dolžine najmanj 3 metre.

Rolback je manever kjer konj po drsečem stopu nemudoma naredi obrat na zadnjih nogah za 180 stopinj

Spin  je obrat za 360 stopinj, ki ga mora konj izvesti gladko tekoče in kar se da hitro vsak vzorec vsebuje levi in desni spin pri čemer mora konj narediti najmanj 4 spine v vsako smer.

Ocenjevanje: Izhodišče ocenjevanja je 70 točk, kar pomeni, da je konj izvedel vse manevre korektno. Ocenjuje se vsak manever posebej od od -1 ½ do +1 ½ po pol točke, kar  se prišteje oz. odšteje od izhodišča 70 točk. Izvedba vsakega manevra se lohko kaznuje tudi s kazenskimi točkami ki so posebej predpisane. Za večje napake sledi tudi diskvalifikacija vse je natančno opisano v NRHA ( national reining horse association) rulebook. Na tekmovanjih lahko sodi od 1 do 5 sodnikov odvsno od zahtevnosti tekme.