Predsednica KZS se je sestala z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade

Konjeniška zveza Slovenije na čelu s predsednico mag. Polono Rifelj že od začetka razglasitve epidemije sodeluje z Olimpijskim komitejem Slovenije pri pripravi predlogov za izvajanje športne vadbe na področju konjeništva. Prav tako smo tudi poslali tri pozive s predlogi za izvajanje šol jahanja ter športnega treniranja ter dopis s predlogom dodelitve finančnih pomoči za jahalne šole ter klube s popisom vseh prijavljenih konj na naslov ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška ter na predsednika vlade Janeza Janšo. Odgovor Ministrstva za kmetijstvo smo tudi javno objavili.

Minuli teden se je predsednica KZS sestala s g. Marjanom Dolinškom državnim sekretarjem za področje izobraževanja in športa v kabinetu predsednika vlade, kjer mu je prestavila situacijo v kateri so se zaradi omejitvenih ukrepov znašli člani KZS. V pogovoru je ponovno pozvala k presoji ukrepa, ki ne dovoljuje izvajanje šol, ter možnostjo posebne obravnave članov KZS, ki imajo velike izpade prihodkov iz naslova konjeniške dejavnosti.

Sekretar Dolinšek je pojasnil, da je stroka jasna pri svojih usmeritvah glede sproščanja ukrepov ter, da žal v tej situaciji ne more nobena dejavnost prehitevat s sproščanjem, dokler so zaprte šole. To velja enako za vse športne zveze. Dotaknil se je tudi predloga KZS glede dodeljevanja finančne pomoči po konju, ki je bil predstavljen ministrstvu za finance, vendar na pisni odgovor še čakamo.

Vsekakor pa lahko vsi člani KZS kandidirajo za sredstva iz naslova čakanja na delo ter kritja fiksnih stroškov poslovanja, med katere se šteje tudi oskrba konj.

Na srečanju sta se dotaknila tudi vprašanja izvedbe tekmovalne sezone, delovanja Fundacije za šport ter morebitnih sprememb Zakona o športu.

Ob koncu je pozval k strpnosti ter upoštevanju ukrepov ter cepljenju, saj po trenutnih projekcijah predvidevajo, da bodo ukrepe začeli sproščati v mesecu marcu.

 

Iz PKP7:

Upravičenci do pomoči so pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra lani, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe.
Za pomoč lahko zaprosijo tisti, ki so jim prihodki v zadnjem lanskem četrtletju upadli za vsaj 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem leto prej. Vloge je mogoče vlagati samo prek Fursovega informacijskega sistema eDavki.
Sedmi protikoronski zakon, ki velja od 31. decembra 2020, je med drugim določil, da lahko najbolj prizadeta podjetja zaradi epidemije covida-19 – ki so jim prihodki upadli za več kot 70 odstotkov – prejmejo pomoč v skupni višini največ 2000 evrov na zaposlenega, torej še enkrat več kot po njegovem predhodniku.