Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov je podaljšan do 25. aprila

Vlada je na včerajšnji 69. redni seji podaljšala Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Vsebina odloka ostaja nespremenjena, le za sedem dni se podaljšuje veljavnost ukrepov, ki jih vsebujejo.
Odlok velja do 25. 4. 2021.

Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih.

Pri izvajanju športne vadbe v skupinah je potrebno neprekinjeno  vzdrževanje vsaj 2 metra medosebne razdalje. Takšna športno rekreativna vadba je dovoljena na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih.

Potrebno je enkrat tedensko testiranje strokovnih delavcev v športu, na virus SARS-Cov-2 s testom HAG.  Odlok ne predvideva obveznega testiranja za ostale zaposlene npr. receptor, se pa seveda priporoča testiranje tudi tega osebja.

Testiranje ni potrebno v naslednjih primerih:
– če imajo dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
– če imajo dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev,
– če imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Ne pozabimo:

–        Maska je v zaprtih javnih prostorih obvezna v vseh primerih, razen v času vadbenega procesa – ob zagotavljanju minimalne razdalje (ob prihodu, v garderobah in ob odhodu, je nošenje maske obvezno; prav tako v kolikor ste kot trener v neposrednem stiku z varovancem).
– Ni omejitve vezano na maksimalno število udeležencev v primeru izvajanja individualnih vadb. Po Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov je pogoj nenehno vzdrževanje najmanj 2 m varnostne razdalje. Priporočilo je 20m2 na osebo. 

–        Omogočena je brezkontaktna vadba, kar pomeni ni možnosti izvajanja ekipnega športa na rekreativni ravni; udeleženci imajo od začetka do konca vadbe svoje rekvizite, ki si jih ne izmenjujejo/posojajo.

–        Poskrbimo za redno prezračevanje.

Izvajajmo varno vadbo po priporočilih NIJZ in v skladu z veljavnim Odlokom o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, saj bomo le tako lahko omogočili, da bodo športne storitve ostale odprte, ter s tem doprinesli k izboljšanju epidemiološke slike.