Zaključeno tekmovanje CSIO4* Nations Cup Praga 2023

Češka konjeniška ekipa (CET) je že tradicionalno organizirala mednarodno tekmovanje v preskakovanju ovir, CSIO CET Prague Cup, na hipodromu Chuchle Arena, konec meseca julija 2023. Letošnje tekmovanje je bilo izredno razburljivo, saj je v petek potekal izredno pomemben dogodek –  olimpijska kvalifikacijska tekma Skupine C za ekipno olimpijsko tekmovanje v Parizu 2024. Ekipi Izraela in Poljske sta dobili vstopnico za olimpijske igre 2024, seveda v kolikor bodo vsi tekmovalci dosegli minimum eligibility requirements (MER), v skladi s pravilnikom FEI za olimpijske igre.

Skupina C (Central & Eastern Europe, Central Asia) vključuje skupno kar 29 držav in je druga divizija-skupina glede na število držav. Več držav, in sicer 34, ima le olimpijska skupina F (Africa & Middle East). Več informacij o olimpijskih igrah lahko najdete na strani FEI: https://inside.fei.org/fei/games/olympic/paris-2024

Na idilični lokaciji hipodroma Chuchle Arena, se je v petek, 28. julija ob 14h, pomerila olimpijska skupina C v parkurju višine 160 cm, ki ga je postavil mednarodno priznani oblikovalec parkurja Uliano Vezzani. Tekmovanje s skupnim denarnim skladom 226 800 eur je, kot velja običajno za ekipe nacij, potekalo v dveh tekih preko istega parkurja z ožjim tekmovanjem oz. baražem za prvo mesto.

Slovenija je nastopila deseta, kot je določil žreb ekip v četrtek, 27. julija, zvečer. Slovenijo so zastopali Lidija Grum, Andrej Pavlovič in Gaj Riossa (U25 tekmovalec), ki so se pomerili kar z devetimi ekipami drugih držav Skupine C, ki trenutno segajo v sam vrh svetovne jakostne lestvice.

Žal se tekmovanje Nacij ni izšlo po načrtih, ekipa Slovenije je tekmovanje zaključila na zadnjem 10. mestu. V štirih tekmovalnih dneh sta Andrej in Gaj nanizala nekaj lepih rezultatov z mladimi konji, v nedeljo pa sta Lidija Grum in Ultra Unica osvojili 6. mesto na Trophy Ford CSIO4* Gold Tour (150 cm, LR). Gaj Riossa in Hero pa sta zasedla 9. mesto v CSIO4* Diamond Tour Grand Prix Air Bank (155 cm, LR). Iskrene čestitke!

Predsednik strokovnega sveta za preskakovanje ovir g. Tomaž Laufer je po tekmovanju srčno vzpodbudil tekmovalce: “Hvala vsem, da ste predstavljali Slovenijo in KZS na tako zahtevnem tekmovanju kot so bile te olimpijske kvalifikacije v Pragi. Vem, da vam Uliano Vezzani ni prizanesel, ampak tako je na takšnem turnirju, še enkrat bravo vsem in srečno pot domov!”.

Prihodnje leto 2024 se reprezentanca spogleduje z udeležbo EEF Serije Nations Cup višine 145 cm. Vodja ekipe, Aleksandra Pekošak upa, da se vrnemo s širšo in okrepljeno ekipo!

Vsekakor slovenski članski ekipi želimo veliko sreče in uspehov v prihodnje.

Več o tekmovalcih in njihovih konjih lahko preberete spodaj, informacije o turnirju pa najdete tukaj https://www.csiopraha.cz/en.

Lidija Grum

Lidija Grum, dolgoletna članica slovenske članske reprezentance v preskakovanju ovir, je na tekmovanju v Pragi nastopila z 9-letnim kastratom z imenom Jackpot.

Lidija se je spoznala s konji že v zgodnjem otroštvu, kjer je pri petih letih pričela s tečajem jahanja na Konjeniškem klubu Krumperk. Nad preskakovanjem ovir jo že takrat navdušil Matjaž Čik, ki je takrat deloval na Krumperku. Kasneje je Lidijo pot vodila na Nizozemsko in v Nemčijo, danes pa ima Lidija svoj center v okolici Bleda, z ogromno manežo, aquatrainerjem za njene športne štironožce in še marsikaj več.

Andrej Pavlovič

Član Andrej Pavlovič je na CSIO 4* CET Cup Praga 2023 nastopil s konjem Ideal du Blofagnu Z, 11-letnim žrebcem Zangersheide reje.

Andrej je pričel jahati v okolici Postojne, tekmovati pa šele pri 16tih letih. Navsezadnje je zanimanje za živali pritegnilo Andreja k jahanju konj, kasneje pa k poklicu veterinar. Tudi njega je pot zanesla v tujino, najprej sosednjo Italijo, kasneje Španijo in sedaj do Nizozemske, kjer skupaj z Gregorjem Terglavom vodita GRAN Sporthorses hlev, ki se ukvarja s treningom, prodajo in vzrejo športnih konj v provinci Limburg.

Gaj Riossa

Slovenske barve je kot U25 tekmovalec na CSIO 4* CET Cup Praga 2023 zastopal tudi Gaj Riossa na 11-letnem kastratu z imenom Harvard.

Gaj je s konji povezan že od otroštva, preko svoje družine, ki je nizala uspešne rezultate v preskakovanju ovir. Prve ovire je Gaj preskočil s ponijem Kuka, od takrat pa je zamenjal vajeti mnogih ponijev in konj, ter nabral zavidljivo število pokalov in rozet. Gaj je edini slovenski tekmovalec, ki je bil do sedaj izbran v prestižno Young Riders Academy, jaha pa za znan nizozemski hlev Stal Hendrix. Velja omeniti, da je Gaj edini slovenski tekmovalec, ki je opravil kvalifikacijske pogoje za Evropsko prvenstvo za člane v Milanu 2023, vendar se s konjem Hero prvenstva ne bo udeležil.

Aleksandra Pekošak

Aleksandra je vodja ekipe (Chef d’Equipe) članske državne reprezentance v preskakovanju ovir in uradna oseba na mednarodnih tekmovanjih v preskakovanju ovir, z izkušnjami iz različnih tekmovanj po Evropi in Združenih Arabskih Emiratih, vključno s prestižno Longines Global Championship Tour in Longines FEI Jumping Nations Cup Final, ki se vsako leto odvija v Barceloni. Aleksandra je slovensko reprezentanco vodila že na Sredozemskih igrah leta 2018 in v EEF Seriji v Bratislavi leta 2022.

 

Galerija