Predstavitev tekmovalcev na Polfinalu EEF Longines Serije 2024 na CSIO3* v Budimpešti

Ljubitelji konjeniškega športa, pripravite se na vrhunec sezone! Polfinale EEF Longines serije CSIO3* bo potekalo v prečudoviti Budimpešti, kjer se bodo zbrali eni izmed najboljših tekmovalcev iz centrale in južne Evrope, da pokažejo svoje izjemne sposobnosti in talente. Ekipno tekmovanje se bo odvijalo v petek 12. julija ob 15. uri, z denarnim skladom 90 tisoč evrov. Parkur bo postavljal mednarodno izredno priznani postavljač, Bernardo Costa Cabral (FEI level 4).

Poleg naših tekmovalcev bodo na tekmovanju sodelovale tudi ekipe iz Avstrije, Češke, Nemčije, Grčije, Italije, Nizozemske, Slovaške, Švice in Ukrajine, kot gostje pa bodo nastopili tudi tekmovalci iz Madžarske. Slovenci se bodo tako pomerili z najboljšimi, saj bodo ekipe iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Švice nastopile tudi na Olimpijskih igrah v Parizu.

Na drugi polfinalni tekmi, ki je potekala konec junija v Deauvilleu (Francija), pa je že znano, katerih pet najboljših ekip se je uvrstilo v finale. To so Španija, Velika Britanija, Irska, Švedska in Danska. Finalno tekmovanje v Varšavi, Poljska, (5.- 8. September) bo prineslo dodatno spodbudo, saj bodo zmagovalci lige napredovali v Longines FEI Jumping Nations Cup™ Division 1 za sezono 2025.

EEF Longines Serija:

Serija evropske konjeniške federacije (EEF), pod okriljem Longines, poteka v treh krogih. Med regionalnimi kvalifikacijami bodo sodelujoči narodi nabirali točke za napredovanje v polfinale. Evropa je razdeljena na štiri regionalne skupine, pri čemer vsaka skupina izvede dve regionalni kvalifikaciji. Točke vsake ekipe se seštejejo za določitev razvrstitve v regiji, pri čemer prvih 5 ekip iz vsake regionalne skupine napreduje v polfinale. V polfinalu najboljših 5 ekip iz vsakega polfinala napreduje v finale. Več o EEF Longines Seriji: video

Slovenske barve bodo zastopali:

  1. Urh Bauman in Butterfly Effect:

    Urh Bauman je edini Slovenec, ki je do sedaj zmagal Grand Prix tekmo v preskakovanju ovir za svetovni pokal. Po izgubi konja je bil tri leta odsoten iz vrhunskega športa, letos pa se je ponovno vrnil v slovensko reprezentanco A kategorije. Tokrat tekmuje z osem let starim kastratom holštanjskega porekla, Butterfly Effect-om. Na tekmovanju v Budimpešti bo Urha in Butterfly Effecta spremljala Tina Bauman Hartner.

Urh in Butterfly Effect, ki skupaj trenirata že tri leta, sta večkrat dokazala, da sta odličen tim. S svojimi dosežki v Mannheimu in Šamorinu sta letos prispevala h kvalifikaciji Slovenije v polfinale Nations Cup-a. Junija sta na tekmovanju CSIO v Šamorinu (Slovaška) zmagala uvodno tekmo in slavila med kar 80 tekmovalci. V Nations Cup-u sta prvi tek preskakala brez napak in v najhitrejšem času.

  1. Lidija Grum in Ultra Unica:

Lidija Grum, dolgoletna članica slovenske članske reprezentance v preskakovanju ovir, bo s svojo 14-letno kobilo slovenske toplokrvne pasme, Ultro Unico, nastopila na polfinalnem tekmovanju. Ultra Unica je kobila z velikim srcem, znana po svoji hitrosti in spretnosti, ki v parkurju nikoli ne razočara. To je dokazala tudi z brezhibnim nastopom brez kazenskih točk na višini 145 cm na CSI 2* World Cup v Šamorinu (Slovaška) konec maja. Na tekmovanju v Budimpešti bo Lidijo in Ultro Unico spremljala Ula Vidmar.

  1. Andrej Pavlovič in Peach Van Het Bruggenveld:

Andrej, član slovenske članske reprezentance, je znan po svojem taktičnem jahanju in močni volji. Z več kot 30 konji iz svojega hleva GRAN Sport Horses na Nizozemskem je v zadnjih letih dosegel številne odlične rezultate. Na CSIO 3* EEF Longines seriji v Budimpešti bo nastopil z devetletno kobilo Peach Van Het Bruggenveld, BWP reje (belgijska toplokrvna pasma). S svojimi dosežki v Mannheimu s konjem Kevakini in v Šamorinu s Peach je Andrej prispeval h kvalifikaciji Slovenije v polfinale EEF Nations Cup-a. Na tekmovanju ga bo, kot vedno, spremljal Grega Terglav.

  1. Gaj Riossa in Manglar LS La Silla:

Slovenske barve bo kot U25 tekmovalec v Budimpešti zastopal tudi Gaj Riossa na desetletnem kastratu Manglarju LS La Silla, rojenem v Mehiki. Manglar je izredno pameten in borben konj, ki je v Evropo prispel šele lani in je vajen letenja z letalom. Z Gajem sta postala ekipa šele pred mesecem dni, vendar sta že bila plasirana v CSI2* Grand Prix Kronenberg (Nizozemska) in CSI2* Grand Prix Lier (Belgija). Na tekmovanju bo Gaja spremljala Manja Koren.

Gaj ima za seboj nekaj odličnih tekmovalnih sezon in je trenutno edini slovenski tekmovalec z nazivom športnik mednarodnega razreda. Omeniti velja, da je Gaj s kastratom Hero dosegel minimalne kvalifikacijske pogoje (MER) v skladu s pravilnikom FEI za olimpijske igre. Gaj je tudi edini Slovenec, ki je bil sprejet v prestižno Young Riders Academy leta 2022.

Podporna ekipa:

Aleksandra Pekošak

Aleksandra je uradna oseba na mednarodnih tekmovanjih v preskakovanju ovir, z bogatimi izkušnjami iz različnih tekmovanj po Evropi in Združenih Arabskih Emiratih. Sodelovala je na prestižnih dogodkih, kot so Longines Global Championship Tour in Longines FEI Jumping Nations Cup Final v Barceloni. Vodila je slovensko reprezentanco na Sredozemskih igrah 2018, EEF Seriji 2022 in Nations Cup-u 2023. V preteklosti je bila aktivna tekmovalka v preskakovanju ovir, danes pa svoje znanje in veščine nadgrajuje v mednarodnem farmacevtskem podjetju.

Goran Čalič

Goran Čalič, doktor veterine, je študij zaključil na Dunajski univerzi. Po študiju je tri leta pridobival praktične izkušnje na najboljših klinikah po Evropi. Redno se udeležuje specializiranih veterinarskih seminarjev, osredotočenih na ortopedijo in športno medicino konj. V preteklosti je bil aktiven tekmovalec v preskakovanju ovir, danes pa se v prostem času posveča tudi reji športnih konj.

Spektakel

Polfinale EEF Longines serije CSIO3* v Budimpešti obeta spektakel najvišje ravni. Ljubitelji konjeniškega športa boste imeli priložnost videti nekaj najboljših jahačev in konjev v Evropi in svetu v akciji. Ne zamudite te priložnosti, da doživite vrhunec konjeniškega športa v živo!

Ekipno tekmovanje se bo odvijalo v petek 12. julija ob 15. uri.

Pridružite se nam v Budimpešti in podprite naše tekmovalce! Kdor ne skače, ni Slovenc!

 

Tekmovanje in rezultate boste lahko spremljali preko naslednje povezave: LonginesTiming. Livestream bo na voljo preko Clipmyhorse.tv. Informacije o turnirju pa najdete tukaj: CSIO Budapest.

Galerija