Sebastien Muller: “Življenje je eno veliko presenečenje!”

Se eventingu v Sloveniji obetajo boljši časi?

Sebastien Muller, je Švicarski tekmovalec v Eventingu, ki je skupaj z ženo Anastazijo pred kratkim kupil posest v bližini Ljubljane. Poimenovala sta jo Rudnik Stud Sporthorses.
Rojen je bil v družini, ki je je ukvarjala s konjeništvom in tako na konja sedel že v rosnih letih. Njegova mati je nastopala v dresuri, oče pa je bil strokovni kader švicarske konjeniške zveze in postavljač prog za eventing.
Prvič je nastopil s trinajstimi leti leta 2001, nato pa nastopal na več državnih prvenstvih v kategorijah juniorjev in mladih jahačev ter v konkurenci članov, kjer je dosegel najvišje četrto mesto. V letih 2006 in 2008 je živel in nastopal na Irskem, kjer je nastopal na turnirjih za 2*/3* in se redno uvrščal v sam vrh. Je tudi večkratni zmagovalec nacionalnih tekmovanj. Nastopil je na Evropskem prvenstvu za mlade jahače (European Young Rider championship) 2009 ter na Svetovnem pokalu (Eventing WorldCup Eventing Circuit) v letih 2011 in 2012.
Bil je član švicarske reprezentance v kategoriji mladih jahačev, trenutno pa je član članske reprezentance. Z njim smo se pogovarjali na njegovem posestvu.

Dobrodošli v Sloveniji! Kako to, da ste se izbrali Slovenijo in se skupaj z družino in s svojimi konji preselili k nam?

»Pozdravljeni in hvala za toplo dobrodošlico.
Kako to, da sem izbral Slovenijo? Če sem iskren, je življenje eno veliko presenečenje :).

Že nekaj let v Sloveniji živi in posluje moj tast in kmalu je postalo jasno, da se mu želi pridružiti tudi moja žena. Seveda bi se mi bilo izjemno težko preseliti daleč od Švicarskih gora ampak, ko sem prvič z ženo Anastazijo obiskal Slovenijo in si ogledal posest na Rudniku sva se oba takoj zaljubila.«

Tudi sama lokacija je bila pri izbiri velik plus. Je odlično izhodišče za poti na tekmovanja v Italijo, Nemčijo in številne druge države, kar pa predstavlja tudi prednost pri trgovanju s konji. V zadnjih letih smo večkrat obiskali tudi Slovenijo in vedno smo se imeli lepo in se počutili domače, kar je še dodatno olajšalo odločitev za selitev.«

Kakšni so vaši načrti in vizija za vašo posest?
»Gre za projekt, ki ga gradiva skupaj s svojo ženo. Najin dolgoročni cilj je, da si postaviva lasten konjeniški center. Dolga leta sva bila najemnika na raznih posestvih in prišel je čas, da škornje in kopita postaviva na lastno zemljo.

Pri ureditvi posestva bova stremela k ohranjanju naravnih lepot, ki jih bova z občutkom vključila v moderno konjeniško infrastrukturo za potrebe treningov in tekmovanj ter rejo. To bo vključevalo postavitev jahalnice, nekaj kapacitet za potrebe reje športnih konj, postavitev modernih boksov ter garderobe.

Ker sam tekmujem v eventingu bo na posestvu seveda galopska steza, postavili bomo tudi stezo za šolanje in trening v cross country-ju, ter vsi druge pripadajoče objekte, kot je pokrita jahalnica, jahališče na prostem ter veliki izpusti za konje.

Želel bi pridobiti in delati z ekipo tekmovalcev, ki jih zanima eventing, s katerimi bi delal tudi na vzgoji tekmovalnih konj. Glavni poudarek bo seveda na prodaji konj za eventing in skakanje.

Naše posestvo ne bo zaprtega tipa, ampak bo odprto tudi za stranke. Naše kapacitete bodo na voljo za treninge, tekmovanja in izobraževanja. V načrtu imamo tudi organizacijo večdnevnih seminarjev s treningi z nekaterimi prestižnimi tekmovalci in trenerji v preskakovanju ovir, eventingu in dresuri.«

Koliko konjev boste imeli na posestvu?
»To smo se nekaj časa spraševali tudi sami. Toda po temeljitem razmisleku smo se odločili, da bomo ohranili srednje veliki hlev, ki bo tako lahko ostal prijeten. To pomeni približno 30 športnih in plemenskih konj.«

Pred selitvijo ste obiskali nekaj turnirjev v Sloveniji. Kakšen je bil vaš vtis o slovenskem konjeniškem športu?
»Pravzaprav je bilo to bolj naključno. Ob obisku Slovenije en konec tedna, ko smo že začeli razmišljati o selitvi v Slovenijo, smo izvedeli, da je tekmovanje le nekaj kilometrov stran od središča Ljubljane, zato smo se odločili in šli pogledat. Bilo je tekmovanje v preskakovanju ovir na Hipodromu, na višini okoli 120 cm. Moram reči, da sem bil prijetno presenečen, ko sem videl organizacijo in vzdušje, ter nekaj kakovostnih konj na zahtevni zasnovi proge.«

Tekmujete v eventingu, ki pa žal ni najbolj razvita disciplina v Slovenij. Je to za vas ovira?

»Res je, eventing v Sloveniji še ni razvit, vendar v tem ne vidim ovire. Če pogledamo s pozitivne perspektive to pomeni, da so odprta vrata za izboljšave.

Trenutno so naši konji konkurenčni na mednarodnem nivoju in predstavljajo Švico. Pravkar sem se vrnil s tekmovanja v Montelibrettiju (ITA). Tam sem preživel dva tedna in se pogovarjal z veliko udeleženci, ki so mi povedali, da je v Italiji sistem v Eventingu zelo sistematsko postavljen od povsem začetnega, uvodnega nivoja do zahtevnega Pokala narodov. Prav tako je postopek pridobitve licence za goste zalo preprost. Za začetek bom nastopal na nacionalnih tekmovanjih z mladimi konji, v prihodnje pa bi si želel trenirati tudi bodoče slovenske eventerje. Slovenija je izjemno lepa in zelena dežela in prepričan sem, da je veliko priložnosti za eventing. Zato res upam, da bomo lahko organizirali nekaj tekmovanj tudi doma.«

Vaša žena tekmuje v dresuri. Kakšni so vaši načrti za dresuro in ali se nameravate udeležiti turnirjev v Sloveniji?

»Dresura mi je všeč predvsem zaradi odnosa in povezave med jahačem in konjem kot partnerjema, meni osebno pa je poseben izziv priprava konja na tekmovanja v preskakovanju ovir in eventingu. Kar se tiče samih tekmovanj v dresuri pa moram reči, da za moj okus ni dovolj akcije, zato se bolj osredotočam na skakanje na nacionalnem nivoju. Vsekakor pa bom spremljal tekmovanja v dresuri s svojo ženo, ki nastopa z licenco M, letos pa začenja z nastopi z licenco S.»

Kaj pa vaši načrti v eventingu?

»Težko vprašanje! Sem del švicarske eventing ekipe, ki je imela veliko načrtov glede Olimpijskih iger in evropskega prvenstva. Zdaj, ko se soočamo z ustavitvijo vseh aktivnosti s strani FEI zaradi HEV-1 virusa, se je načrt spremenil. V prvem tednu marca bi moral nastopiti na turnirju 4 * v Montelibrettiju, vendar je bil žal odpovedan. Ponovno bomo štartali aprila v Strzegomu (POL), sicer pa je v planu nastop na državnem prvenstvu (Swiss Elite Championship) v mesecu juniju, ter nastop na evropskem prvenstvu. Dolgoročni cilj pa Pariz 2024 kot sanje … kdo ve! Trenutno so konji v treningu in vzdržujemo kondicijo in formo, hkrati pa smo seveda poskrbeli za vse mogoče ukrepe, da se izognemo morebitni okužbi.”

Hvala lepa za vas čas in še enkrat dobrodošli doma, v Sloveniji!

»Še enkrat bi se vam rad zahvalil za prisrčen sprejem in upam, da se kmalu spet srečamo v tekmovalni areni.«

 

PR KZS

Galerija