Slovenska izbrana vrsta bo ta konec tedna odpotovala na EP v dresuri na Madžarsko

Slovenske barve bosta v Budimpešti od 9. do 15 avgusta tokrat prvič na EP zastopali kar dve ekipi. Za ekipo otrok bodo nastopile Lucija Mramor, Freja Kolenc in Ria Hanžic, v kategoriji mladink pa nas bodo zastopale Ula Kos, Taša Rojko ter Noa Pale Stankov.

 

Ekipa otrok

Lucija Mramor je stara 14 let in jaha 12 letno KWPN kobilo Dulindo. Z Dulindo sta v zadnjih dveh letih dosegli kar nekaj lepih dosežkov na domačih tekmovanjih. Največ ji pomenita 1. in 2. mesto na Balkanskem prvenstvu 2019 v Lipici. V letošnjem letu se je poleg uspešne udeležbe na domačih tekmah, udeležila tudi CDI-ja v Mariakalnok-u in turnirja v St.Margarethen-u.

Glede na močno konkurenco so njena pričakovanja na EP mešana. “Moja naloga je, da odjaham nalogo mirno, zbrano in natančno, le tako bom lahko zadovoljna s svojim nastopom. Vsekakor pa je moj cilj, da se naslednje leto pridružim dekletom na mladinskem nivoju in morda nastopim tudi na kakšni mednarodni tekmi, “ je povedala mlada tekmovalka.

Freja Kolenc jaha od rosnega četrtega leta, v dresuri in preskakovanju ovir pa tekmuje že od svojega devetega leta. Med svoje največje uspehe šteje zmago na WDC, dvakrat je bila razglašena za jahača leta v svoji kategoriji, osvojila je Pokal Slovenije 2019, nastopila na Evropskem prvenstvu 2019, ter osvojila 1. in 3. na CDI Motešice.

Nastopa z 11- letnim kastratom Landini della verdina (Landor S x Cassini I), italijanske toplokrvne pasme, ki je svojo kariero je začel v disciplini preskakovanje ovir. Z njim je osvojila Pokal Slovenije v preskakovanju ovir v kategoriji otrok 2018, sedaj pa že 2 leti nastopa v dresuri, kjer trenira pod taktirko Neže Šarc. “Pričakovanja za evropsko prvenstvo 2020 je uvrstitev v finale, v prihodnosti pa si želim predvsem zdrave in vesele konje,” je povedala pred odhodom na Madžarsko.

14- letna Ria Hanžič nastopa s 17 letnim slovaški toplokrvnim kastratom Unsilom, za katerega pravi, da ima veliko srce. Skupaj sta v lanski sezoni postala državna prvaka med mlajšimi mladinci, druga v Pokalu Slovenije in nastopila na Balkanijadi.

“Letos sva dobila priložnost nastopiti na Evropskem prvenstvu. Verjamem, da bo to za naju izziv, predvsem pa velika izkušnja. Jahati in zastopati Slovenijo na tako velikem tekmovanju so bile od nekdaj moje sanje za katere si nisem mislila, da se bodo uresničile tako kmalu. Želim si odjahati čim bolje, čim bolj sproščeno in natančno. Upam, da bom z dobro izvedbo naloge, dosegla dober rezultat, “ je povedala mlada slovenska reprezentantka in še dodala: “Verjamem tudi, da bomo kot ekipa lepo sodelovali in to izkušnjo naredili nepozabno za vse. Mislim, da bo letošnje Evropsko prvenstvo dalo vsem dodaten zagon in postavilo tudi višje cilje za prihodnje tekmovalne sezone in ostala prvenstva.”

Ekipa mladink

16- letna Ula Kos, je v pretekli sezoni osvojila 2. mesto na Državnem prvenstvu, 1. mesto v Pokalu Slovenije in ekipno 1. mesto na Balkanskem prvenstvu. Nastopa z 12-letnim kastratom Jupitrom pasme S.I..

“Moj cilj je, da izpeljem nastop najboljše kar se da in dosežem željene odstotke. V prihodnje si želim nadgraditi svoje znanje in pridobiti izkušnje tudi v tujini,” je povedala ambiciozna mladinka.

 

18- letna Taša Rojko je letu 2019 osvojila naziv jahač leta v svoji kategoriji, zmagala Karoca cup za seniorje na Hrvaškem in s slovensko mladinsko ekipo na Balkanskem prvenstvu osvojila ekipno prvo mesto. Na EP bo nastopila z 9-letno kobilo Zarina B.M., oldenburške pasme, Zack x Rubin-Royal. “Na Evropskem prvenstvu si želim čim bolje odjahati vse naloge,” je delila svoje želje s svojimi sotekmovalkami.

Noa Pale StankovKonji so postali del mojega življenja, ko so me pri treh letih posedli na kobilo, aktivno pa sem začela jahat pri 11. letih. Tekmovati sem začela 2 leti kasneje in že v prvi sezoni sem zmagala pokal Zmajček. Naslednji dve sezoni žal nisem uspela veliko tekmovati, nato pa sem začela jahati kobilo W-Desiree U s katero sem lansko sezono dosegla lepe rezultate. Najino popotovanje sva zaključili v Lipici na državnem prvenstvu, kjer sva na kategoriji LM dosegli 66 in 67 procentov.”

Jeseni je postala lastnica 13 letnega KWPN kastrata po imenu Cinar-Tar, ki ga kličejo Oli.

“To je konj, ki sem si ga vedno želela, izredno ljubeč, igriv in enostavno čudovit! Aktivno trenirava 5x tedensko, hodiva »čofotat« v Savo ali na rundo okrog hipodroma in vedno je zabavno. Veliko časa prebijeva skupaj tudi na paši, v izpustu ter v boksu.”

Letos je nastopila na 4 pokalnih tekmah v Sloveniji in na vseh tudi zmagala. Pred EP je se povedala: “Moja želja za EP je predvsem dober nastop ter da bi se z ostalimi tekmovalkami kar se da zabavale. Vsekakor bo to zame nepozabna izkušnja in uresničitev skritih sanj. Zavedam se, da je pred mano še dolga pot in da se moram še veliko naučiti, zato si v prihodnje želim čim več aktivnosti na dresurnem področju, veliko dobrih treningov, udejstvovanja na slovenskih turnirjih, udeležbe na kakšnem mednarodnem turnirju in zakaj pa ne, še na kakšnem evropskem prvenstvu.”

Slovensko ekipo bo na EP vodil Vital Trdan.