KZS prejela najvišje priznanje OKS

Ob obeležitvi 100 obletnice ustanovitve olimpijskega pododbora v Ljubljani in Športne zveze Ljubljana so člani Slovenske olimpijske akademije ter izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, Konjeniški zvezi Slovenije, kot eni izmed takrat nosilnih ter aktivnih in organiziranih panog na ozemlju Slovenije podelili najvišje priznanje, Častno listino Olimpijskega komiteja Slovenije.

Podelitev priznanj je OKS zaradi omejevalnih ukrepov posnel in uradno predstavil na uvodnem delu seje IO OKS- ZŠZ, dne 25. 11. 2020.

Ob predstavitvi KSZ so zapisali:

Stoletja sodelovanja med človekom in konjem so v Sloveniji zanamovali številni vrhunski jahači. Začetki samega konjeniškega športa na slovenskem ozemlju, sega v 15. stoletje, ko je Lambergar, Ljubljančan, eden najboljših jahačev in konjenikov svojega časa, premagal Jana Vitovca oziroma Pegama. 

Prva jahalnica z jahalno šolo je zaživela leta 1848 je v ljubljanskem Kolizeju. Leta 1924  je slovenski polkovnik Vladimir Seunig zatopal kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev na OI v Parizu v dresuri in zasedel 24. mesto. Uspeh je leta je 1984 v Los Angelesu ponovila ekipa lipiških jahačev z Alojzom Lahom, Dušanom Mavcem ter Stojanom Modercem, ki so zasedli 10. mesto. Kasneje sta zgodovino pisala Alfonz Pečovnik in še kasneje Mojca Koren, ki je leta 1968 zmagala v moči skoka na višini 180 cm. 

Trenutno pod okriljem konjeniške zveze tekmuje skoraj 700 registriranih tekmovalcev in prav toliko športnih konjev, ki nastopajo v petih različnih disciplinah tako doma kot v tujini.

 V preskakovanju ovir je samostojno Slovenijo ponovno vrnil na zemljevid svetovnih uspehov Primož Rifelj, ko je leta 2005 v Varšavi osvojil četrto mesto v finalu svetovnega pokala CRL. Iza Vele je leta 2017 postala zmagovalka evropskega pokala za mlade jahače, Gaj Riossa pa je petkratni finalist evropskih prvenstev za mlade jahače. Ponašamo se tudi z naslovom svetovnega prvaka v vožnji vpreg, ki ga je osvojil Miha Tavčar.

Aktualni državni prvak Urh Bauman ije v letošnjem letu opravil kvalifikacije za OI, državna prvakinja v kategoriji mlajših članov v preskakovanju ovir Nina Pangeršič, pa  je trenutno uvrščena na četrto mesto na evropski rang lestvici, s čimer je uvrščena med 20 najboljših jahačev v Evropi, ter ena izmed favoritk za stopničke na finalnem turnirju, ki bo v januarja v Salzburgu.

Pri konjeništvu gre za edinstveni šport, ki ne priznava delitev na spol, ampak se v njem merijo povsem enakopravno ženske in moški.

Priznanje je prevzela predsednica KZS, mag. Polona Rifelj, ki se na podelitvi priznanja zahvalila vsem članom Slovenske olimpijske akademije ter IO OKS ter dodala: »V izjemno čast si štejem, da lahko v imenu KZS prevzamem najvišje priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije. Priznanje, ki je namenjeno vsem tistim, ki so bili že pred več kot stoletjem povezani s konji in konjeniškim športom. Ponosni smo, da imamo tako bogato zgodovino našega športa, zato nam to priznanje ne pomeni le motivacije za naprej, temveč obvezo in odgovornost, da bomo zgodovino pisali še naprej.«

Galerija