Osnovne informacije o konjskem herpes virusu

Konjski herpes virusi (EHV) so virusi, ki so prisotni v organizmih številnih konjih širom po svetu. Večina okuženih konj ne kaže kliničnih znakov bolezni. Trenutno ni poznano zakaj nekateri okuženi konji razvijejo resne nevrološke oblike bolezni, ki lahko privedejo do pogina živali.

V družini konjskih herpes virusov je znanih 9 virusov, virusi EHV – 1, -3 in -4 predstavljajo za zdravje konj največje tveganje.

Klinični znaki okužbe so odvisni od oblike bolezni – lahko se kažejo kot okužba dihal, kot abortusi kobil ali kot nevrološka oblika – in vključujejo: povišano telesno temperaturo, izcedek iz nozdrvi in kašelj, potrtost, povečane regionalne bezgavke, izgubo apetita, abortus, težave z uriniranjem (zaradi izgube tonusa mehurja), paralizo zadnjih okončin.

Bolezen se širi preko neposrednega kontakta med konji, posredno preko ljudi (okužene roke, oblačila, oprema, vozila, krma, vedra za vodo…) in po zraku zaradi kašljanja in prhanja okuženih konj.

V določeni meri lahko bolezen preprečimo s cepljenjem in predvsem z upoštevanjem načel biovarnosti (izolacija bolnih konj, preprečevanje združevanja konj iz različnih hlevov, preprečevanje prenosa preko ljudi, odlična higiena in razkuževanje hlevov, omejevanje dostopa nepooblaščenim osebam do hlevov…).

dr. Petra Kramarič, dr. vet. med.