Pokal jahalnih šol – vabilo

Vabilo klubom, članom KZS

Sodelovanje v projektu POKAL JAHALNIH ŠOL

Tekmovanje za Pokal jahalnih šol je projekt KZS/SKA, ki ga vpeljujemo z namenom, da se dolgoročno zagotovi pristop novih navdušencev k jahalnemu športu in predstavlja most med športno rekreacijo in tekmovalnim športom.
Začetnikom je vstop v konjeniški šport omogočen pretežno s koriščenjem razpoložljive ponudbe šolskih konj, ki jih nudijo jahalne šole in klubi prek svoje dejavnosti – izvajanja tečajev in šole jahanja ter raznovrstne ponudbe počitniških aktivnosti. Ta ponudba je pogoj, da začetniki sploh lahko naredijo prve korake v konjeništvu.
Brez kakovostnih šolskih konj in kakovostnega osnovnega šolanja je vstop v konjeniški šport nemogoč!
V konjeniško razvitih državah so tekmovanja takšnega tipa zelo popularna, za klube in šole pa so velika priložnost za zagotovitev zanesljive prihodnosti. Tudi delu inštruktorjev v šolah jahanja dajo takšna tekmovanja večjo težo, saj so pretežno oni tisti, ki ustvarjajo bodoče tekmovalce.
S tem tekmovanjem želimo rekreativne konjeniške programe približati oz. povezati s tekmovalnim športom. Tako lahko večji otroci s pozitivnim zgledom navdušijo mlajše otroke in njihove starše za nadaljevanje in spodbujanje otrokove jahalne poti.
Prve začetke pomenijo že programi vodenega jahanja za otroke, ki jih nadgradi Pokal jahalnih šol in kasneje še Mala liga v preskakovanju ovir za otroke s poniji. Ta predstavlja že neposredno povezavo s tekmovalnim športom. Vse tri dejavnosti se lahko združijo v okviru enega tekmovanja, lahko pa se vsaka od njih organizira ločeno.
Letos bi radi s pomočjo klubov, članov KZS poskusno izvedli 2 do 3 tekme za Pokal jahalnih šol (po želji organizatorja lahko tudi kot kombinacijo navedenih programov).
Pri Pokalu jahalnih šol ekipe jahalnih šol nastopajo v kombiniranem tekmovanju, ki je sestavljeno iz jahanja ekipne dresurne naloge kategorije E in jahanja parkurja z določenim številom različnih nalog (prikaz lahkega seda, spretnostne naloge, jahanje prek kavalet, preskakovanje manjšega števila nizkih ovir iz kasa in galopa). Nastopajo lahko jahači z opravljenim izpitom Jahač 2 ali največ E licenco.
Vljudno vabimo vse člane KZS, ki bi jih zanimala izvedba tovrstnega tekmovanja, da svoj interes izkažejo na mail ska@konj-zveza.si do 15.avgusta 2021. Za vse potencialne organizatorje bomo pripravili srečanje, kjer bomo podrobneje pojasnili, kako naj bi organizacija potekala in kakšna so pravila tekmovanja. Pri organizaciji bo KZS nudila vso potrebno pomoč in nekaj finančne podpore.

Slovenska konjeniška akademija