V LIPICI SVETOVNI VRH V VOŽNJI VPREG

Izjemno uspešno izpeljano izobraževanje pod okriljem Kobilarne Lipica in Konjeniške zveze Slovenije odmeva tudi v tujini.

Minuli vikend je v Kobilarni Lipica v soorganizaciji s Konjeniško zvezo Slovenije potekala mednarodna klinika za voznike vpreg. Dogodek je bil več kot uspešen, o čemer poročajo tudi tuji mediji.

Udeležilo se ga je več kot 100 priznanih kočijažev, športnikov, funkcionarjev ter strokovnjakov, ki  delujejo v tej disciplini in na svetovnem nivoju krojijo njen napredek. Vožnja vpreg je izjemno atraktivna in zanimiva športna disciplina v kateri tudi slovenski tekmovalci dosegajo odmevne uspehe.

Izobraževanje so vodili trije svetovno priznani strokovnjaki. Boyd Exell, petkratni svetovni prvak v vožnji štirivpreg, Martin Hölle, aktualni svetovni prvak iz Madžarske in Andrew Counsell, mednarodni sodnik, ki je sodil na 15 svetovnih prvenstvih in na več kot 140 mednarodnih turnirjih.

Dogodka so se udeležili tudi pomembni predstavniki svetovnega merila vožnje vpreg: Mieke Van Tergouv, svetovna prvakinja v vožnji vpreg in lastnica Konjeniškega centra Riant na Nizozemskem; Weronika Kwiatek, večkratna prvakinja Poljske; Bartolomej Kwiatek, svetovni prvak v enovpregi konj; Francesco Aletti Montano, lastnik Konjeniškega centra Borgo di Mustonate v Italiji; Claudio Fumagali, ki je leta 2015 skupaj z Jozsefom Dibakom in Francescom Alettijem Montanom osvojil ekipno srebno medaljo na svetovnem prvenstvu dvovpreg v Fábiánsebestyénu na Madžarskem; dr. Maximilian Dobretsbeger, dolgoletni predsednik Kobilarne Piber v Avstriji, kjer se ukvarjajo z rejo Lipicancev; Vilmos Jambor, predstavnik voznikov pri FEI odboru in drugi.

V petek zvečer je Boyd program začel z zelo poučno razlago o pravilni izbiri konjeve brzde ter osnovnem sistemu, ki voznikom pomaga razumeti svoje konje, kar jih pripelje do boljših rezultatov. Udeleženci so uživali v Boydovi razlagi in učinku, ki ga s tem dosežemo pri konjih.
V sobotnem jutru so pričeli z dresurnim delom v veliki Lipiški areni. Izvedbo udeležencev so posneli, kasneje pa so jo s strokovnjaki analizirali korak po koraku. Posebej koristni so bili komentarji Andrewa Counsella o sodniških zahtevah in njihovih kriterijih na tekmovanjih.
Popoldne sta Boyd in Martin v areni sodelovala z več vozniki. Poseben poudarek je bil na spretnosti in natančnosti. Udeležence sta ves čas vključevala v pogovor in jih spraševala za mnenje, kar je pripeljalo do zelo dobrega sodelovanja.

Posebna zahvala za uspešnost klinike gre Kobilarni Lipica, kjer so Boyd Exell, Martin Hölle in Andrew Counsell tvorili zelo uspešen trio. Vsak je z udeleženci na svoj način delil svoje znanje in iskušnje v tej disciplini. Zahvala gre tudi Mitji Mohorčiču, za pomoč pri organizaciji, in Vilmosu Jamboru, ki je imel eno največjih zaslug na dogodku, saj je pripeljal svojo celotno ekipo voznikov, konj in kočij, da se je lahko vse odvilo na tako visokem nivoju.

Galerija