IZZIVI ZA SLOVENSKO REPREZENTANCO V PRESKAKOVANJU OVIR

EEF Longines Series v preskakovanju ovir se vrača v tekmovalni sezoni 2022 in podpira evropske narode pri razvoju svojih reprezentanc v poletnem tekmovanju pokala narodov.
Serija se je pričela v nemškem Mannheimu 8. maja in bo potekala po enaki strukturi kot leta 2021. Za vsako regijsko skupino bosta potekali dve regionalni kvalifikaciji, pri čemer bo najboljših pet ekip napredovalo v polfinale. Od tam bomo sprejeli najboljših 10 ekip za veliki finale, ki se vrača v Varšavo 11. septembra 2022. Finale v Varšavi bo prinesel dodatno spodbudo, saj bodo zmagovalci lige napredovali v Longines FEI Jumping Nations Cup™ Division 1 za sezono 2023, kot je to v preteklem letu uspelo ekipi Italije.

Slovenska reprezentanca nastopa v Centralni skupini, t.i. “skupini smrti”, kjer nastopajo najboljše reprezentance sveta, Švica, Nemčija, Nizozemska, Slovaška, Češka, Madžarska, Avstrija, Hrvaška, in Liechtenstein, in se bo v EEF Longines Series pomerila prvič.

Po Manheimu bo Centralna skupina nadaljevala tekmovanje v Bratislavi, in sicer med 19. in 22. majem, kjer bodo Slovenijo zastopali Lidija Grum, Andrej Pavlovič, Iza Vele, Nina Pangeršič in Gaj Riossa. Slovenske brave bosta zastopala kar dva izredno izkušena U25 (pod 25 let) tekmovalca, in sicer Nina in Gaj. Vodja ekipe je Aleksandra Pekošak, spremljevalno ekipo (groom) pa bodo sestavljali Ula Vidmar, Sara Jovanovič, Dani Ignić in Jenny Rabe.

Tekmovalci se bodo v petek, 20. maja ob 14h pomerili v parkurju višine 145 cm, ki ga bo postavil mednarodno priznani oblikovalec parkurja ovir Uliano Vezzani. Tekmovanje s skupnim skladom 75.000 eur bo, kot velja običajno za ekipe nacij, potekalo v dveh tekih preko istega parkurja, z možnim baražem oz. tako imenovanim ožjim tekmovanjem. Vrstni red ekip po določen po žrebu ekip v sredo, 18. maja, zvečer.

Preskakovanje ovir je v Sloveniji zelo priljubljen šport, kjer morata biti jahač in konj v popolni harmoniji. Od jahača se zahteva veliko občutka in znanja, od konja pa izšolanosti, ki jo lahko dosežemo le s potrpežljivim in dolgotrajnim delom. Že nekaj časa namreč velja, da konj ni več objekt, temveč je postal prijatelj in partner v tem estetskem, a vendar zahtevnem, športu.

Slovensko konjeništvo orje ledino v samem vrhu najmočnejših tekmovanj v preskakovanju ovir. V lanskem letu so slovenski tekmovalci, kjer bi še posebej izpostavili Urha Baumana, dokazali, da se s pravim pristopom, pozitivno naravnanostjo ter trdim delom da zavihteti na najvišja mesta tudi izven meja Slovenije.

V naslednjem delu bi vam radi predstavili tekmovalce in njihove športne konje:

Lidija Grum

Lidija Grum, dolgoletna članica slovenske članske reprezentance v preskakovanju ovir, bo s svojo LG Ultro Unico, 12 letno kobilo slovenske toplokrvne pasme, nastopila na CSIO 3* EEF Nations Cup Bratislava. Par je ravno teden dni nazaj potrdil odlično formo s sednim mestom v Grand Prixu CSI 2* Kiskunhalas na Madžarskem. Lidija pravi, da je Ultra Unica ‘a true mare’, polna presenečenj, a z velikim srcem, ki v parkurju nikoli ne razočara. Slednje dokazuje tudi 4. mesto CSI 2* World Cup v Babolni (Madžarska).

Na tekmovanju v Bratislavi bo Lidijo in Ultra Unico spremljala Ula Vidmar (groom).

Andrej Pavlovič

Članski reprezentant Andrej Pavlovič bo na CSIO 3* EEF Nations Cup Bratislava nastopil z Golden Wonder, 11 letnim kastratom KWPN reje. Andrej je prevzel vajeti Golden Wonder šele v marcu 2022, in sicer na Toskana Tour 2022. Svoje prvo tekmovanje CSI 3* v Arezzu, Grand Prix 145 cm, sta zaključila z nič kazenskimi točkami in bila plasirana na višini 145 cm CSI 4*, prav tako v italijanskem Arezzu. Golden Wonder je nežen, izredno pameten športni konj, ki obožuje masaže in korenje.

Na tekmovanju v Bratislavi bo Andreja in Golden Wonder spremljala Sara Jovanovič (groom).

Nina Pangeršič

Slovensko ekipo na CSIO 3* EEF Nations Cup Bratislava bo kot U25 tekmovalka zastopala Nina Pangeršič. Njen 13-letni kastrat Chamberlain je bojevit, hiter in pazljiv konj, obenem pa zelo senzibilen in delikaten pri delu. Nino poznano kot večkratno državno prvakinjo v kategoriji U25, osvojila je 4. mesto v finalu European Younger Cup 2020 in bila v letu 2021 vodeča v skupnem seštevku (žal zaradi COVID-19 ukrepov finale ni bilo izvedeno).

Na tekmovanju v Bratislavi bo Nino in Chaberlaina spremljala Dani Ignjić (groom).

Gaj Riossa

Slovenske barve bo kot U25 tekmovalec na CSIO 3* EEF Nations Cup Bratislava zastopal tudi Gaj Riossa na 10 letnem kastratu Heidelbergu. Heidelberg nežen in malce sramežljiv konj, ki pa je v parkurju neustrašen. Slednje je dokazal tudi na svojem prvem CSI 2* Grand Prixu v nizozemskem Kronenbergu mesec dni nazaj, kjer sta z Gajem osvojila 2. mesto. Odlično formo pa sta potrdila včeraj z 2. mestom na CSI 2* Grand Prixu v Šamorinu. Gaj je edini slovenski tekmovalec, ki je bil do sedaj izbran v prestično Young Riders Academy.

Na tekmovanju v Bratislavi bo Gaja in Heidelberga spremljala Jenny Rabe (groom), ki prihaja iz Nemčije.

Iza Vele

Na CSIO 3* EEF Nations Cup Bratislava bosta kot rezerva odšla Iza Vele in Western Boy, 13 letni kastrat. Iza že vrsto let niza odlične rezultate, tako v mladinski in članski konkurenci. Še posebej velja omeniti skupno zmago v European Youngster Cup U-25 2017 in 3. mesto v članski konkurenci na Balkanskem prvenstvu leta 2018. Western Boy se na mednarodna tekmovanja vrača po poškodbi in skrbni negi njene ekipe. Iza pravi, da je Western Boy njen »horse of a lifetime«, senzibilen, a hkrati neverjetno borben konj v tekmovalnem prostoru.

Aleksandra Pekošak

Aleksandra je uradna oseba na mednarodnih tekmovanjih v preskakovanju ovir, z izkušnjami iz različnih tekmovanj po Evropi in Združenih Arabskih Emiratih, vključno s prestižno Longines Global Championship Tour in Longines FEI Jumping Nations Cup Final, ki se vsako leto odvija v Barceloni. Aleksandra je slovensko reprezentanco že vodila na Sredozemskih igrah (Chef d’Equipe).

 

Tekovanje in rezultate lahko spremljate preko naslednje povezave: https://csioslovakia.sk/en/

Slovenski ekipi želimo veliko sreče in uspehov!

 

 

Galerija